Uspješna godina za firmu Geobiro: 2017. obilježio izlazak na tržište EU

25.01.2018. 12:40 / Izvor: Akta.ba
Uspješna godina za firmu Geobiro: 2017. obilježio izlazak na tržište EU

Pored domaćeg tržišta, koje uspješno pokrivaju, izašli su i na tržište Europe kao outsourcing partneri sa partnerima na njemačkom i tržištu Velike Britanije.

Firma ''Geobiro'' iz Konjica, koja se bavi pružanjem geodetskih usluga, a posebno usluga inžinjerske geodezije za potrebe projektovanja i izvođenja radova, u prošlog godini ostvarila je značajan uspjeh.

Naime, pored domaćeg tržišta na kojem su dugo prisutni, prošle godine izašli su i na tržište EU, a u kompaniji su zaposlili i pet mladih inžinjera geodezije.

Direktor ove kompanije Enes Jahić za Akta.ba kaže da se sada njihov tim sastoji od osam visokokvalifikovanih inžinjera geodezije koji su do 30 godina starosti.

Osvrnuvši se na prošlu godinu Jahić navodi da je ona za njih bila veoma uspješna, a to pokazuje i podatak da su imali 135% povećanje prometa u odnosu na 2016. godinu. Također,  pored domaćeg tržišta, koje uspješno pokrivaju, izašli su i na tržište Europe kao outsourcing partneri sa partnerima na njemačkom i tržištu Velike Britanije.

''Outsourcing usluge koje pružamo za naše partnere su vezane za izradu BIM ready 3D modela iz više izvora kao što su Scan2BIM (Iz Oblaka tačaka dobivenim laserskim skeniranjem objekata do pametnog 3D modela), te 2d to BIM - Izrada pametnih 3D modela iz digitalizovanih starih nacrta (planova)...", ističe Jahić.

Inače, BIM (Building information Modeling) je proces izrade projekata i projektne dokumentacije kroz izradu 3D informacijskog modela, sa snažnim naglaskom na međusobnoj saradnji svih sudionika u gradnji te je postao standard u velikom broju zemalja EU i svijeta.

''BIM, za razliku od klasičnog CAD koncepta, prevazilazi doživljaj projekta kao običnog crteža. Zato prelazak sa običnog CAD softvera na BIM nije prosta promjena istog radnog okruženja već ulazak u sasvim novi svijet sa nevjerovatnim mogućnostima'', navodi Jahić.

Dodaje da je suština u tome da se BIM ne zasniva na običnom digitalnom crtežu već na kompletnom detaljnom modeliranju objekta koje čini da se svaka izmjena automatski registruje u osnovama, presjecima, 3D modelu...Također BIM može predstaviti kompletan životni vijek objekta, od gradnje do scenarija korištenja, tj. održavanja objekta.

Govoreći o tome po čemu će pamtiti 2017. navodi da je to definitivno po zapošljavanju novih, mladih inžinjera kao i izlasku na europsko tržište sa outsorucing uslugama koje pružaju za njihove europske partnere. To ujedno  smatra i njihovim najboljim poslovnim potezom u 2017.

Iz kompanije ''Geobiro'' za 2018. najavljuju da će svoju energiju usredočiti na sklapanje novih partnerstava na inostranom tržištu sa akcentom na BIM procedure.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti