Turski konzorcij ne odustaje od projekta "Eko-zona Korićani Vlašić"

30.01.2018. 17:20 / Izvor: SRNA
Turski konzorcij ne odustaje od projekta 'Eko-zona Korićani Vlašić'

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković kaže da bi ovaj projekat u potpunosti finansirao investitor.

Predstavnici turskog konzorcijuma "Heritejdž turk" /Heritage Turk/ sa partnerima iz Republike Srpske predstavili su danas u Banjaluci projekat "Eko-zona Korićani Vlašić" vrijedan 4,26 milijardi evra.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković kaže da bi ovaj projekat u potpunosti finansirao investitor, te da predstavnici turskog konzorcijuma traže institucionalnu podršku koja će im biti pružena.

Gluhaković je rekao da projekat "Eko-zona Korićani Vlašić", čiji bi veći dio trebalo da bude lociran na području opštine Kneževo, nudi između 15 i 20 različitih sadržaja, od aerodroma do bolničkih kapaciteta, infrastrukture, golf terena i drugog.

"Mi smo otvorili vrata za saradnju i obećali smo predstavnicima konzorcijuma da ćemo im biti na raspolaganju od danas do završetka projekta za sve što bude u skladu sa zakonskim propisima, Regulacionim i Prostornim planom Republike Srpske", rekao je Gluhaković novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je današnje predstavljanje projekta bilo informativnog karaktera, ocijenivši da je riječ o ozbiljnom projektu.

Kada je riječ o projektu turističkog kompleksa "Klekovača", Gluhaković je rekao da sve u vezi sa tim rješava budući investitor.

"Vlada Srpske čeka da se to sve završi da bi mogli potpisati memorandum. Sve finansira investitor vlastitim sredstvima, kao što je slučaj i sa projektom `Eko-zone Korićani Vlašić`. Oni ne traže od nas nikakva finansijska sredstva, već sve finansiraju preko svojih fondova", rekao je Gluhaković.

On dodao da bi realizacija projekta "Eko-zona Korićani Vlašić" trebalo da traje dvadeset godina.

"Vidjećemo u prvoj fazi da li sve ono što treba da se gradi imamo u Prostornom planu Republike Srpske. Sve što ne bude u tom planu, neće moći da se gradi, što znači da će morati da se mijenja sadržaj i da će biti revizije", rekao je Gluhaković.

Ukoliko ovaj projekat bude realizovan, kaže Gluhaković, to će, kako je ocijenio, u mnogome spriječiti odlazak mladih ljudi iz Srpske i BiH.

"Vlada sve radi u interesu građana Republike Srpske i biće nam drago da počne realizacija ovog projekta", rekao je Gluhaković.

Predsjedavajuća konzorcijuma "Heritejdž turk" Ebru Guersan kaže da projekat "Eko-zona Korićani Vlašić" nije jednodnevni posao, već dug proces i da će svaka od planiranih jedinica biti završena u roku od deset godina.

"Zaposlićemo lokalne ljude, organizovaćemo multinacionalne operatore i kreiraćemo ovdje novi brend. Ovaj projekat će biti jedna uspješna priča", ocijenila je Guersanova.

Ona je rekla da će projekat biti realizovan po fazama, te da je dug put do rješavanja svih potrebnih pitanja u vezi sa ovim projektom.

Guersanova je navela da jedinice projekta kao što su ski-centar, golf tereni, zdravstveni, sportski i turistički centri i aerodrom ne mogu da se grade prije infrastrukture.

"Moramo prvo uspostaviti zajedničku kompaniju u BiH, a na ljeto i na jesen biće završeno sve u vezi sa zemljištem. Nadam se da će to biti dokaz da smo stvarni investitori", rekla je Guersanova.

Ona je naglasila da se bez rješavanja pravnih pitanja ne može završiti ništa, te da bi prvi dio projekta mogao da bude završen tokom 2019. godine.

"Novac neće padati sa neba, već se mora raditi korak po korak. Biće ovo dug proces, ali važno je da to uradimo zajedno", rekla je Guersanova i dodala da je lokalni tim ovog konzorcijuma radio inicijalne pripreme, dok konzorcijum zove investitore.

Ona je zahvalila predstavnicima Vlade Republike Srpske i lokalnim vlastima što su "otvorili sva vrata i pokazali gostoljubivost".

"Vjerujemo u projekat, viziju i u zemlju", kaže Guersanova.

Govoreći o turskom konzorcijumu, Guersanova je navela da je riječ o "multinacionalnoj servisnoj platformi" koja obezbjeđuje sredstva i upravlja portfolijumom kako bi završila razne vrste razvojnih projekata po modelu "ključ u ruke", a nakon toga upravlja projektima do završetka projekta.

Današnjem predstavljanju projekta "Eko-zona Korićani Vlašić" prisustvovali su i predstavnici kabineta predsjednika Vlade Srpske, ministarstava industrije, energetike i rudarstva, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, te zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti