Stiže delegacija iz Turske: Nastavljaju se razgovori oko izgradnje autoputa

05.02.2018. 08:30 / Izvor: Federalna.ba
Stiže delegacija iz Turske: Nastavljaju se razgovori oko izgradnje autoputa

Polako se crta trasa autoputa Sarajevo - Beograd. Već naredne sedmice biće urađen plan dinamike rada.

U Sarajevo bi ovog ponedjeljka trebala stići delegacija iz Republike Turske da bi predstavili svoje viđenje projekta gradnje autoputa Sarajevo - Beograd, kao i načina finansiranja izgradnje. Nakon što obave analize, one će biti prezentirane predstavnicima državnoga i entitetskih ministarstava.

Polako se crta trasa autoputa Sarajevo - Beograd. Već naredne sedmice imat će se plan kako je zamišljen, kojom dinamikom će se raditi i do kada bi trebao biti završen. Ako se politika ne bi umiješala, kažu stručnjaci, ova trasa je pravi pogodak.

“Što se tiče prstena koji bi zaokružio Beograd i Sarajevo u dužini 350 kilometara, došao je u pravo vrijeme i na prava mjesta. Ova trasa je ekonomski opravdana za puni nivo gradnje autoputa jer u ovom trouglu živi između 700 i 900 hiljada stanovnika”, kaže Ševal Kovačević, stručnjak iz oblasti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture.

Turska bi, kao investitor, autoput gradila po sistemu BOT - izgradi, koristi, vrati. Prema procjenama stručnjaka, radovi bi bili završeni do 2025. godine, a onda bi Turska koristila izgrađeni autoput 25 godina s prihodima od oko milijardu i 850 miliona maraka.

“Kada dobijemo jedan mega projekt poput Koridora Vc, a da BiH ni jedne svoje pare za to ne potroši, bez zaduživanja dobijemo takav mega projekat koji je ogroman, razvojni, koji povezuje BiH i Srbiju - onda to jeste historijski dan. Ako se to desi, ako ne budemo u svom stilu - da od problema pravimo rješenje, a da od rješenja pravimo probleme”, navodi Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Da li će biti problema, još se ne zna. Međutim, iz Republike Srpske stižu izjave da se u ovom procesu moraju poštovati entitetske vlade i resorna ministarstva, koja imaju svoje planove i usvojene transportne strategije.

U državnom ministarstvu, pak, naglašavaju da je riječ o najznačajnijem infrastrukturnom transportnom projektu u BiH.

“Kružni tok spajanja Sarajeva, Tuzle preko Bijeljine sa Beogradom i isto tako preko Požege, Vardišta, Višegrada sa Sarajevom ne povezuje samo BiH sa susjedima nego povezuje kompletan istočni dio BiH sa centralnim dijelom BiH, istočni dio BiH sa koridorom”, objašnjava Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH.

Izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd doprinijela bi ekonomskom, privrednom i turističkom razvoju BiH, kao i privlačenju investicija. Međutim, to će biti moguće samo ukoliko ne bude političkih opstrukcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti