Novi akcizni propisi prijete raspadom tržišta propan-butana u BiH

07.02.2018. 12:59 / Izvor: BHRT
Novi akcizni propisi prijete raspadom tržišta propan-butana u BiH

Novi akcizni propisi prijete raspadom tržišta gasa u BiH

U Petrovu je održan sastanak uvoznika i distributera gasa u Bosni i Hercegovini povodom novonastale situacije nakon primjene nedavno usvojenog seta zakona o akcizama, javio je dopisnik BHRT-a. Konstatovano je da su ta zakonska rješenja izazvala mnoge probleme na tržitu gasa u našoj zemlji, pa će se Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ponuditi konkretni prijedlozi za rješenje situacije.

Zakon o akcizama BiH i Pravilnik o izmjenama i dopunama ovog zakona nedorečeni su i u sukobu sa postojećim zakonima, što može dovesti do raspada tržišta propan-butana u Bosni i Hercegovini, zaključeno je na sastanku predstavnika kompanija koje se bave uvozom, distribucijom i punjenjem propan-butana i auto-gasa.

Direktor Krajine petrola iz Banjaluke Milovan Bajić rekao je novinarima da je zadovoljan današnjim odzivom predstavnika kompanija i najavio da će u narednom periodu Upravi za indirektno oporezivanje BiH biti poslata pitanja za tumačenje pojedinih odredaba, ali i prijedlozi za njihovo rješavanje.

Zaključeno je i to da uvoznici i distributeri gasa u našoj zemlji trebaju organizovati udruženje koje će ubuduće, u ovakvim i sličnim situacijama, moći pravovremeno braniti i zastupati interese ovog sektora.

Bajić kaže da postoje mnogi problemi, ali da se moraju otkloniti nedoumice u vezi sa TNG (tečni naftni gas) bocama i uslovima u kojima se plaćaju akcize, kao i sa tumačenjem odrednice ‘krajnji potrošač’.

On je upozorio da kompanije već sada zbog ovih problema dobijaju različita tumačenja iz Uprave za indirektno oporezivanje, a da su potrošači zbunjeni.

Predstavnik kompanije GTG Plin Zenica Emir Berbić istakao je da je neophodno izraditi dva tarifna broja, kako bi auto-plin bio odvojen artikal od propan-butana za zagrijavanje i punjenje boca, te kako bi bila izjednačena sva maloprodajna skladišta.

Predstavnik Hifa petrola Edin Bauković smatra da se hitno mora uticati na izmjene i dopune Zakona o akcizama ili dati detaljno tumačenje na koji način nastaviti prodaju.

Od 1. februara od kada je novi set zakona o akcizama u primjeni uvoznici i distributeri gasa u našoj zemlji su u velikim problemima, jer im se na teret može staviti krivična odgovornost ukoliko kupac, koji kaže da će gas iskoristiti za grijanje ili kuhanje, gas iskoristi za pokretanje vozila.

Cisterne sa propan-butanom i autogasom danima su na terminalima, a mnogi distributeri ne žele prodavati gas jer su u strahu da će prekršiti nova zakonska rješenja.

Uvoznici gasa u našoj zemlji ograničeni su da gas u cisternama prodaju firmama čija je djelatnost punjenje i prodaja propan-butana u boce, jer ne znaju da li će korištenje tog gasa biti, u konačnici, zloupotrijebljeno, izvještava dopisnik BHRT-a.

Novi Pravilnik o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH predviđa da je obaveza obveznika indirektnih poreza da vodi evidenciju o prometu tečnog naftnog gasa koji je namijenjen za pokretanje vozila, a to znači da se moraju uzimati lični podaci od fizičkih osoba na maloprodajnim skladištima što je, ponovo, u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti