Novi projekti digitalizacije u Gradskoj upravi Zenice

14.02.2018. 10:20 / Izvor: Akta.ba
Novi projekti digitalizacije u Gradskoj upravi Zenice

Projekat registracije nekretnina uveliko doprinosi povećanju efikasnosti zemljišne administracije, ali istovremeno i transparentnosti jer omogućava praćenje prodaje tačno označenih nekretnina.

Gradonačelnik Fuad Kasumović primio je danas predstavnike Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Anđu Zimić, direktoricu projekta CILAP.

Anđa Zimić predstavila je projekte Registracije nekretnina u BiH i Adresnog registra koji se provode u okviru projekta CILAP, čiju je realizaciju podržala Vlada Kraljevine Švedske.

Projekat registracije nekretnina uveliko doprinosi povećanju efikasnosti zemljišne administracije, ali istovremeno i transparentnosti jer omogućava praćenje prodaje tačno označenih nekretnina, cijenu i lokaciju. Ovaj projekt provodi Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove u saradnji s Poreznom upravom Federacije BiH. Poseban značaj projekta je u tome što se na jedinstven način prikupljaju podaci o prometu nekretnina u FBiH.

Tokom sastanka prezentirane su prednosti uspostave sistema Adresnog registra među kojima je svakako najznačajnija, otklanjanje b.b. oznake i evidentiranje određenog broja i adrese. Primjenom ovog sistema svaki objekat odnosno nekretnina na nekoj lokaciji dobit će tačno određeni broj i adresu. Navedeno je, da se veći broj jedinica lokalne samouprave već uključio u ove projekte ali i da je u porastu zainteresovanost općina/gradova za uključivanje u projekte.

Denis Tabučić pojasnio je prednosti Registra cijena nekretnine s tehničkog aspekta.

Direktorica projekta CILAP je ovom prilikom gradonačelniku Kasumoviću uručila vrijednu tehničku opremu koja će biti korištena za potrebe gradske komisije za procjenu vrijednosti nekretnina.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je iskazao zadovoljstvo posjetom predstavnika Federalne uprave i Zimić i izrazio spremnost za pristupanje implementaciji ovih projekata.

"Gradska uprava je opredijeljena ka svemu što će poboljšati efikasnost i transparentnost u radu. Namjera je da se svi procesi koje je moguće digitalizovati, digitalizuju a podaci koji interesuju građane učine dostupnim", kazao je gradonačelnik Kasumović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti