Poboljšanje poslovnog ambijenta u fokusu učesnika Ekonomskog foruma 2018

15.02.2018. 12:23 / Izvor: Fena
Poboljšanje poslovnog ambijenta u fokusu učesnika Ekonomskog foruma 2018
OTVORI GALERIJU

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić rekao je da će forumu prisustvovati 500 biznismena i respektabilni govornici.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je na otvaranju Ekonomskog foruma BiH 2018 da o regionu zapadnog Balkana ne smijemo više razmišljati kao o pojedinačnim zemljama već kao o jedinstvenom ekonomskom prostoru koji velikim investitorima može ponuditi jako dobre uslove, jer smo tako tretirani u svim strategijama EU.

Dodao je da održavanje ovakvih foruma, razmjenu mišljenja i dobrih praksi smatra izuzetno važnim za daljnji napredak Bosne i Hercegovine i regiona. 

"Vijeće ministara BiH i sve vlade su posvećeni poboljšanju investicione klime, provođenju reformi za povećanje konkurentnosti kapaciteta BiH i bolje upravljanje javnim finansijama, te stavljanju u funkciju prirodnih i ljudskih potencijala radi jačanja ekonomske osnove BiH i smanjenja nezaposlenosti",  kazao je Zvizdić.

Naveo je da BiH raspolaže ozbiljnim prirodnim resursima i kvalifikovanom radnom snagom, što predstavlja komparativne prednosti u odnosu na ono što u ovom momentu može region i što traži Evropa.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić rekao je da će forumu prisustvovati 500 biznismena i respektabilni govornici.

"Namjera nam je da danas govorimo o ekonomiji jer smo ušli u izbornu godinu u kojoj će biti puno političkih debata, a Ekonomski fakultet osim edukacije ima odgovornost i da otvara ekonomska pitanja", naglasio je Kozarić.

 

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je Ekonomski forum BiH 2018  došao u pravom trenutku jer je prije sedam dana objavljena Strategija EU za zemlje zapadnog Balkana.

"Također, jučer je Vijeće ministara BiH završilo svoj dio posla s usvajanjem odluke koja se tiče Upitnika Evropske komisije a u petak je MMF odobrio drugu tranšu sredstava u okviru aranžmana koji je vezan za aktivnosti iz Reformske agende", dodao je Wigemark.

Najavio je da će krajem mjeseca u posjetu BiH doputovati predsjedavajući Evropske komisije Jean-Claude Juncker, sa saradnicima, u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana a radi boljeg uvida u stanje u BiH po pitanju evropskih integracija i reformi.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović sa Ekonomskog foruma u Sarajevu je poručio da je napredak jedini ključ za rješavanje svih nesporazuma u BiH, a da siromaštvo sva pitanja usložnjava te zemlju i cijeli region gura u nazadak.

"Ključ je da se narednih osam godina donosioci odluka posvete razvoju i napretku zemlje, a da druga pitanja koja su do sada bila svakodnevnica skinemo s liste prioriteta. Potrebna nam je dramatična promjena prioriteta. Tako će nam biti bliži put ka EU", naglasio je Šarović.

Istakao je da povećanje konkurentnosti BiH zavisi od saradnje na svim nivoima vlasti. Kazao je i da se često uljepšava slika bh. ekonomije'.

"Ekonomski pokazatelji jesu solidni, ali to ne smije da nas zavarava, jer BiH, ali i cijeli region ne napreduju dovoljno brzo", naveo je Šarović.

''Ekonomski forum BiH 2018'' planiran je da kreira sinergiju djelovanja kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice, a sve u cilju oblikovanja atraktivnog poslovnog ambijenta u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti