U akciji "Balkan" slobode lišene dvije osobe iz Direkcije za puteve KS

19.02.2018. 17:20 / Izvor: Fena
U akciji 'Balkan' slobode lišene dvije osobe iz Direkcije za puteve KS

Prilikom pretresa, do sada su privremeno oduzeti računari, laptopi, mobilni telefoni i SIM kartice, novac, dokumentacija i drugi predmeti.

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) danas su nakon višemjesečne istrage i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) započeli realizaciju operativne akcije „Balkan“ na području KS-a, a u vezi s krivičnim djelima - primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja i ovlaštenja i krivotvorenje isprave.

U sklopu akcije, a po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na šest lokacija na području Kantona Sarajeva, i to dva stambena objekta i četiri službene prostorije, kao i privatni sefovi u banci, te su lišene slobode dvije odgovorne osobe Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, incijala N.D. (1966.god.) i H.D. (1966.god.) koja se dovode u vezu s spomenutim krivičnim djelima.

Radi se o osobama koje su, kako se navodi, u svojstvu odgovornih osoba Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, tokom 2017. i 2018. godine radi pribavljanja protupravne imovinske koristi zahtijevali i primali novac i darove od vlasnika i odgovornih osoba više privrednih subjekata iz BiH, čija djelatnost ima veze s izgradnjom i rekonstrukcijm puteva, a kako bi im obezbjedili poslove kroz namještanje tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija.

Prilikom pretresa, do sada su privremeno oduzeti računari, laptopi, mobilni telefoni i SIM kartice, novac, dokumentacija i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelima.

Po okončanju pretresa izvršit će se kriminalistička obrada nad osobama lišenim slobode nakon čega će biti u zakonskom roku predane Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije imala je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, saopćeno je iz FUP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti