Održana završna konferencija "Rezultati i dobre prakse razvoja regije Birač"

24.02.2018. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Održana završna konferencija 'Rezultati i dobre prakse razvoja regije Birač'

Na konferenciji su predstavljeni rezultati ostvareni kroz programe obnove i razvoja koje je u regiji Birač posljednjih šesnaest godina

U Sarajevu je 22. februara održana konferencija o rezultatima i dobrim praksama razvoja regije Birač, okupivši više od 70 učesnika, predstavnika vlasti na lokalnom, entitetskom i državnom nivou, poduzetnika, organizacija civilnog društva, ali i predstavnika ambasada i međunarodnih projekata.  

Na konferenciji su predstavljeni rezultati ostvareni kroz programe obnove i razvoja koje je u regiji Birač posljednjih šesnaest godina provodio Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), a prevashodno finansirala Vlada Nizozemske. Osim toga, razgovaralo se i o mogućnostima za razvoj regije ubuduće, sa osvrtom na konkurentske prednosti ovog dijela naše zemlje, posebno kad je riječ o poljoprivredno-prehrambenom sektoru, drvoprerađivačkoj i metalnoj industriji.

"U protekle 23 godine Vlada Nizozemske je s velikom predanošću radila na obnovi, održivom povratku, izgradnji mira i razvoju u Bosni i Hercegovini u cjelini, a posebice u Srebrenici i okolnim općinama. Od 2002. godine, kada se istočni dio Republike Srpske otvorio prema vanjskim partnerima, Vlada Nizozemske je uložila više od 125 miliona eura u širu regiju Srebrenice, od čega gotovo 30 miliona eura kroz programe obnove i razvoja koje je provodio UNDP. Tokom ovih godina postignuti su mnogi rezultati. Fokus naše podrške se transformisao u skladu s potrebama regije te je obuhvatao smanjenje društvenih i ekonomskih nejednakosti, privlačenje investitora i poticanje inkluzivnog ekonomskog razvoja. Sa zadovoljstvom možemo reći da je regija sada spremna da privlači javne i privatne investitore te da može biti konkurentna, budući da su lokalni akteri dokazali da su u mogućnosti preuzeti odgovornost za svoj vlastiti razvoj", rekao je ambasador Nizozemske, Reinout Vos, u svom obraćanju.

Zajednička podrška UNDP-a i Vlade Nizozemske regiji uključuje dva dugoročna projekta. Projekat oporavka regije Srebrenica je integrisana razvojna inicijativa koja se provodila u Srebrenici, Bratuncu i Milićima kroz četiri uzastopne faze od 2002. do 2017. godine. Projekt razvoja i saradnje u regiji Birač je komplementarna inicijativa, koja je počela 2013. i završit će se u junu 2018. godine. Usmjerena je na poticanje ruralnog razvoja s naglaskom na regionalnu saradnju i uključivanje ranjivih skupina stanovništva u saradnji s UNICEF-om. Osim općina Srebrenica, Bratunac i Milići, ovaj projekat je obuhvatio Vlasenicu i Zvornik.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, Sezin Sinanoglu, izjavila je: "Podrška regiji Birač bila usmjerena s jedne strane na obnovu infrastrukture, javnih usluga i oporavak privrede, a s druge na unapređenje socijalne uključenosti stanovnika regije. Direktnu korist od ovih aktivnosti imalo je više od 30.000 građana, kreirano je više od 500 novih radnih mjesta, osigurani su prihodi za pristojan život 800 porodica koje se bave poljoprivredom, obnovljeno je više od 200 kilometara lokalnih puteva, te je izgrađeno ili sanirano više od 20 vodovoda."

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine naglasio je da korist od ovih projekata imaju najviše lokalne zajednice: "Zahvalni smo Vladi Kraljevine Nizozemske i UNDP-u na njihovoj dugoročnoj podršci razvoju regije Birač koja je polučila jako dobre rezultate. Nadamo se da će se naša saradnja nastaviti kako u korist ove regije tako i kroz druge projekte u korist svih građana naše zemlje", istakao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti