USAID: Otvoren novi poziv za podršku investicijama iz dijaspore

27.02.2018. 08:00 / Izvor: Akta.ba
USAID: Otvoren novi poziv za podršku investicijama iz dijaspore

Cilj ovog poziva je osiguranje sredstava za povećanje investicija iz dijaspore i stvaranje novih radnih mjesta.

Službeno je otvoren novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu aktivnosti USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine". Riječ je o grant programu koji podržava mikro, mala i srednja preduzeća, a koja nisu starija od tri godina i imaju poslovnu vezu ili su dijelom u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore. Projekti će biti podržani sa do 50.000 KM po zahtjevu, uz rok provedbe do 12 mjeseci. 

"Cilj ovog poziva je osiguranje sredstava za povećanje investicija iz dijaspore i stvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, prenos znanja i uvođenje novih tehnologija u Bosni i Hercegovini. U naredne dvije sedmice ćemo održati šest info sesija u okviru kojih će svi zainteresovani moći saznati više o načinu apliciranja, a sve informacije su dostupne i na našoj online platformi Diasporainvest.ba", kazao je šef Projekta Sanjin Arifagić.

"U okviru prvog poziva smo imali 54 aplikacije, te su za 13 kompanija odobrena sredstva podrške u ukupnom iznosu od 391 000 KM. Očekujemo veliki interes investitora, s obzirom da su već prepoznati prvi rezultati realizacije projekta, te smo imali niz različitih upita o narednom krugu prijava. Pozivam sve zainteresovane da nas kontaktiraju, prisustvuju našim info sesijama i iskoriste ovu priliku za razvoj i širenje biznisa u Bosni i Hercegovini", zaključio je Arifagić.

Javni poziv je otvoren od 26.02.2018. do 30.03.2018., a aplikacije se ispunjavaju putem online aplikacije na linku www.grant.diasporainvest.ba uz slanje kopije prijave putem pošte. Više informacija o pozivu možete saznati u okviru info sesija u Sarajevu (28. februara), Bihaću (6. marta), Banjoj Luci (7. marta), Mostaru (9. marta), Tuzli (12. marta) i Bijeljini (13. marta).

Info sesije:

Sarajevo - Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH (28. februar, 11 sati)

Bihać - Razvojna agencija USK (6. mart, 14 sati)

Banja Luka - Hotel Bosna (7. mart, 11 sati)

Mostar - Hotel Mostar (9. mart, 11 sati)

Tuzla - Kantonalna privredna komora Tuzla (12. mart, 11 sati)

Bijeljina - Hotel Drina (13. mart, 11 sati)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti