Kanton Sarajevo je kičma ekonomije BiH

27.02.2018. 08:58 / Izvor: Akta.ba
Kanton Sarajevo je kičma ekonomije BiH

U Kantonu Sarajevo bruto društveni proizvod i indirektni porezi svake godine bilježe rast za novih oko 100 miliona KM.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković primio je jučer ambasadora Republike Italije u Bosni i  Hercegovini Nicolu Minasija sa kojim je razgovarao o aktuelnim dešavanjima u KS i BiH, a posebno o aktivnostima i projektima koje je Vlada KS realizirala u protekle tri godine mandata.

Konaković je kazao da je Kanton Sarajevo kičma ekonomije BiH, a u prilog tome govori podatak da je u prošloj godini na jedinstveni račun trezora uplaćeno 2,7 milijardi KM od indirektnih poreza.

Rekao je da bruto društveni proizvod i indirektni porezi svake godine bilježe rast za novih oko 100 miliona KM, a da se bilježi i privredni rast, kao i rast broja zaposlenih u KS-u. Oko 25 posto je novoregistrovanih malih i srednjih preduzeća, a u posljednje tri godine zaposleno je oko 10.000 ljudi, dok se istovremeno smanjuje broj uposlenih u javnom sektoru.

"Zatekli smo 11.500 uposlenih u ovom sektoru, a njihov broj je sada smanjen na 10.700", naglasio je Konaković i dodao da je zatečeni deficit od 150 miliona KM u mandatu ove Vlade smanjen na trenutnih 50 miliona KM.

U značajnoj mjeri riješeni su neki od ključnih problema u oblasti komunalne privrede, a odnose se na vodosnabdijevanje, gradski prijevoz i isporuku toplotne energije.

Govoreći o problemu korupcije koja je kočnica razvoja, kazao je da je zahvaljujući radu Tima Vade KS u zadnje dvije godine pokrenuto više od 100 novih predmeta pred nadležnim Tužilaštvom i sudovima vezanih za različite vrste koruptivnih radnji.

Ambasador Minasi je pozdravio aktivnosti Vlade KS, a posebno u segmentu borbe protiv korupcije.

"Ovime potvrđujete da je Kanton Sarajevo zaista vodeći u BiH, kao i da može biti pozitivan primjer drugim kantonima.  Lično mislim da sve ovo može biti prednost i za BiH kada su u pitanju procesi evropskih integracija. Regije su bitan segment tih procesa a ovakav KS tu može napraviti bitnu prevagu", naglasio je ambasador Minasi, saopćeno je iz Press službe KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti