Ekolozi - Puštanje u rad HE 'Medna' je početak kraja rijeke Sane

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ekolozi - Puštanje u rad HE "Medna" je početak kraja rijeke Sane

Uništavanje rijeke Sane povlači niz neodgovornosti sa ekološkog, ekonomskog, pravnog i moralnog aspekta.

06.03.2018. 11:32 / Izvor: Akta.ba

Iz Koalicije za Sanu danas su, povodom puštanja u rad male hidroelektrane "Medna", ukazali da je "to početak kraja jedne od najpitkijih i najčišćih rijeka, čije ime znači zdravlje".

"Simbolično smo prije najavljenog puštanja u rad hidroelektrane "Medna" obilježili početak uništenja rijeke Sane. Želimo da razotkrijemo laži i obećanja, jer ova hidroelektrana neće donijeti nikakvo dobro. Protiv hidroelektrane "Medna" smo se sa lokalnom zajednicom od početka oštro borili, međutim, interes investitora je bio veći", navela je Nataša Crnković iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

Iz te ekološke organizacije tvrde da uništavanje rijeke Sane povlači niz neodgovornosti sa ekološkog, ekonomskog, pravnog i moralnog aspekta.

I Goran Krivić, koordinator Koalicije za Sanu osporava ekonomsku opravdanost tog projekta.

"Odobravanje subvencija austrijsko-njemačkoj firmi "Kelag", ili tačnije, davanje novca građana naše zemlje, smatramo pljačkom sopstvenog naroda. Ekonomskom studijom je dokazano da država gubi od više od 1.000.000 KM. Svakako, gubimo i mnogo više, prirodu i zdravlje ljudi", ustvrdio je Krivić.

Obećanja da će "Medna" osigurati nova radna mjesta nestaju, kako tvrde ekolozi, isto kao što će i Sana da nestaje u cijevima.

"Uništavanje rijeke Sane neće proći neopaženo, jer Koalicija za Sanu planira da vrši monitoring rada te hidroelektrane i njen uticaj na životnu sredinu, ali i da pokrene ponovo proceduru za zaštitu izvorišta Sane", navode iz te koaliciju, koju čine 23 udruženja iz osam gradova u slivu rijeke.

Otvaranje mini hidroelektrane (MHE) "Medna" u Donjim Vrbljanima u općini Ribnik, u koju je uloženo više od 20 miliona eura, zakazano je za danas.

Izgradnja tog projekta je počela 2014. godine, a planirana snaga elektrane je 4,9 megavata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti