Obnovljivi izvori energije - energijski efikasni i ekonomski isplativi

16.03.2018. 09:53 / Izvor: Sponzorisani članak
Obnovljivi izvori energije - energijski efikasni i ekonomski isplativi

Sa porastom broja stanovnika, raste i trenutna potrošnja energije u svijetu.

Sa porastom broja stanovnika, raste i trenutna potrošnja energije u svijetu. Iako tradicionalni način stvaranja energije iz neobnovljivih izvora i dalje ima veliku ulogu, danas je sve učestalija  proizvodnja energije iz obnovljivih izvora. Cilj je pametnim korištenjem resursa učiniti život čovjeka zdravijim i boljim u svakom smislu.

Pod obnovljivim izvorima energije podrazumijevamo nastajanje energije iz izvora koji se u prirodi obnavljaju. Energija Sunca, vode, vjetra, plime i oseke, te biomasa mogu spasiti Planetu i učiniti je dugovječnijom. Najviše se ipak koriste energija sunčeve svjetlosti, vjetra i vode. Solarnu energiju dobijamo direktno od sunčeve svjetlosti, putem solarnih ćelija ili zagrijavanjem zraka. S druge strane, vjetar se koristi za napajanje vjetrenjača, dok se voda koristi za njihovo pokretanje.

Jedan od najboljih primjera zemalja koja u potpunosti iskorištava potencijal obnovljivih izvora energije je Danska. Osim što je nakon 25 godina provođenja energijski efikasnih mjera, potrošnja energije u ovoj skandinavskoj zemlji smanjena za oko 7 posto, ova država planira u potpunosti eliminirati CO2 u proizvodnji električne i toplotne energije do sredine 21. stoljeća. Cilj do 2020. godine je da se 70% električne energije dobiva na ekološki način.

Ovo je samo jedan od primjera da mogućnost proizvodnje energije iz obnovljivih izvora nije daleka budućnost. Međutim, iako je gotovo 50 posto teritorije BiH pokriveno šumama, i ako pogledamo ostale prirodne resurse naše države, jasno je da postoji veliki energijski potencijal. Na osnovu svega navedenog se postavlja pitanje: Zašto se alternativni izvori energije ne koriste više ako ne zagađuju okolinu?

"Tranzicija BiH u energijski efikasnu zemlju neće uspjeti bez fundamentalne promjene našeg društva. Moramo pratiti evropske, pa i svjetske trendove, koji primjenjuju nove načine razmišljanja i djelovanja," izjavili su stručnjaci iz BEEP projekta (Bosnia Energy Efficiency Project).

Ono što je neophodno jeste da se kod stanovništva počnu mijenjati navike, ali i svijest o pametnijem korištenju energije, kako ne bi došlo do potpune ekološke kataklizme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti