Predstavljen najveći projekat iz oblasti EE vrijedan 32 miliona dolara

15.06.2016. 14:15 / Izvor: Akta.ba

Realizacija projekta u FBiH je počela u decembru 2015. godine i trajat će do juna 2018. godine.

U Sarajevu je danas predstavljen najveći projekat Svjetske banke BEEP – Bosnia Energy Efficency, projekt iz oblasti energetske efikasnosti vrijedan 32 miliona dolara, od čega je Federaciji BiH dodijeljeno 19,23 miliona dolara, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Mustafa Čopelj, voditelj projekta Svjetske banke "Energetska efikasnos u BiH“ za FBiH.

"Za upravljanje i implementaciju projekta u FBiH zaduženo je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, putem Implementacione jedinice projekta", kazao je Čopelj.

Projekat se sastoji od tri komponente. Prva komponenta odnosi se na investicije u energetsku efikasnost u javnim objektima. Druga se odnosi na kreiraje održivih mehanizama finansiranja i treća se odnosi na upravljanje projektom.

Čopelj kaže kako je projekat u Federaciji BiH počeo krajem 2015. godine i trajat će do junu 2018. godine.

"Osnovni cilj projekta je da pokaže prednosti energetske efikasnosti kroz implementaciju mjera energetske efikasnosti na više od 50 javnih objkata u FBiH. Objekti koji će se raditi jesu iz oblasti obrazovanja i zdravstva, odnosno škole, vrtići, bolnice, klinički centri i sl.", kazao je Čopelj.

Projekat će istovremeno pružiti podršku opredjeljenju vlada na ispunjavanju obaveza iz Sporazuma energetske zajednice, po kojem su se obavezale da će preuzeti i implementirati relevantne direktive i propise EU iz oblasti energetske efikasnosti.

Kao rezultat realizacije projekta doći će so smanjenja CO2, povećat ćse se novo komfora u objektima, a imat če i pozitivan uticaj na zapošljavanje u građevinskom sektoru, te će se povećati svijest o energetskoj efikasnosti u ukljućenim zajednicama i smanjiti lokalno zagađenje.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti