Uposlenicima u srednjem obrazovanju stimulacije i veće plaće

16.03.2018. 13:34 / Izvor: Oslobođenje
Uposlenicima u srednjem obrazovanju stimulacije i veće plaće

Samo zaposleni u obrazovanju imat će dodatak tokom cijele godine od dva do dva i po posto, kao posebnu vrstu stimulacije.

Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo i Faruk Bešlić predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture potpisali su danas Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u KS-u i Sporazum o osnovici za plaće. Ovim ugovorom došlo je do korekcija određenih prava uposlenih u obrazovanju, te je na ovaj način Vlada KS-a nastojala adekvatno uzvratiti prosvjetnim radnicima za njihov odgovoran posao koji svakodnevno rade.

Dodatak na plaću

"Ovo je još jedan korak u nizu koji će omogućiti dodatno poboljšanje uvjeta rada zaposlenih u obrazovanju. Njihova osnovica sad iznosi 290, i od dolaska ove Vlade povećana je za oko sedam posto", istakao je premijer Konaković naglasivši kako će samo zaposleni u obrazovanju imati dodatak tokom cijele godine od dva do dva i po posto, kao posebnu vrstu stimulacije, za razliku od drugih budžetskih korisnika.

Faruk Bešlić je naglasio kako je s ovom vladom ostvario najbolji socijalni dijalog, posmatrajući svoj tridesetogodišnji sindikalni rad, posebno jer je premijer ispunio obećanje koje je dao na početku svog mandata, a to je da će obrazovanje biti njihov prioritet.

"Ovim kolektivnim ugovorom definisano je da će nastavnici koji rade u centrima za djecu s posebnim potrebama od sada na plaću, umjesto dosadašnjih pet, imati povećanje plaće od deset posto. Nastavnici koji rade s ovom djecom, a koja su integrisana u razredima, imat će također dodatak na plaću, jer je to vrlo odgovoran i zahtjevan posao", pojasnio je predsjednik Bešlić.

Zagarantovana osnovica

Profesori koji su dosegli najveći stepen obrazovanja, odnosno oni najkvalitetniji imat će također povećanje plate sa pet na deset posto. Uvedena je i još jedna vrsta stimulacije određenih profesora, o čemu će odlučivati direktori i predsjednik Sindikata.

"Htjeli smo ovim sporazumom da zaštitimo naše radnike koji će od sada imati zagarantovanu osnovicu od 290, što je povećanje plaće za oko 20 KM. Važit će do kraja septembra 2019. godine", dodao je Bešlić.

Po riječima premijera samo zaposleni u obrazovanju imat će dodatak tokom cijele godine od dva do dva i po posto, kao posebnu vrstu stimulacije, za razliku od drugih budžetskih korisnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti