Saraf: Moramo očuvati kulturno-historijska i prirodna bogatstva grada Jajca

20.03.2018. 13:24 / Izvor: Akta.ba
Saraf: Moramo očuvati kulturno-historijska i prirodna bogatstva grada Jajca

Mijat Saraf je prije imenovanja obavljao poslove predavača povijesti u Srednjoj školi "Nikola Šop" u Jajcu.

JU "Agencija za kulturno-povijesnu baštinu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca" na svom čelu od nedavno ima novog ravnatelja, profesora Mijat Sarafa.

U razgovoru za Akta.ba Saraf je govorio o trenutno aktuelnim projektima ali i budućim planovima razvoja Agencije.

Kazao je kako će se u ovoj godini najviše raditi na realizaciji već započetih projekata ali da se želi posvetiti i realizaciji nekih novih izazova, kroz koje će se cijela zajednica morati uključiti.

"Najviše ćemo se posvetiti projektima koji su već aktivni, za neke nove projekte u ovoj godini,  već  je kasno. Ulogu ravnatelja Agencije preuzeo sam krajem prvog mjeseca, tako da smo za pokretanje novih projekata bili ograničeni vremenom. Koliko nam okolnosti dopuste uvodit ćemo i nove projekte. Najviše ću se fokusirati na zaštitu kulturno-povijesne baštine, te nastojati očuvati prirodna dobra ovoga grada u kojem na žalost, ima još puno ruševina koje se trebaju ukloniti ili po mogućnosti popraviti", kazao je Saraf.

RAZVOJ TURISTIČKIH POTENCIJALA

Primarni cilj JU "Agencija za kulturno-povijesnu baštinu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala" kako najavljuje i dalje će bit briga o kulturno-historijskoj i prirodnoj baštini grada Jajca.

"Naša ustanova je i osnovana s ciljem očuvanja svega onoga što je vrijedno i što treba da bude vodilja nekim drugim generacijama. Naravno pritome ne mislim da razvoj turizma treba biti zanemaren, naprotiv,  smatram da je razvoj turizma i očuvanje naše baštine međusobno uvjetovano. Cilj mi je kroz djelovanje u Agenciji našem gradu u povijesnom i turističkom pogledu, osigurati status kakav zaslužuje", kaže Saraf.

JAJCE KAO KULTURNO-HISTORIJSKA PRIJESTOLNICA

U srednjem vijeku Jajce je bilo kraljevski grad na razini Dubrovnika i Venecije. Saraf kaže kako su danas daleko od toga, objasnivši da ako  u ovom vremenu, Jajce ne možemo biti politička prijestolnica BiH, svakako može biti kulturno-historijska ali i turistička.

Plan mu je da poslovanje JU "Agencija za kulturno-povijesnu baštinu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca" zadrži na istoj razini na kojoj je bila za vrijeme njegovog prethodnika.

"Naravno da mi je u cilju Agencijski rad unaprijediti, ali za sada ću pokušat zadržati posao na istom nivou. Sve što je do sada urađeno moramo zahvaliti dosadašnjem direktoru, Husi Hadžiću, koji u našoj ustanovi sada ima novu ulogu, ulogu savjetnika, pa se nadam da ćemo skupa ostvariti zacrtane ciljeve", govori Saraf.

Mijat Saraf je prije imenovanja obavljao poslove predavača povijesti u Srednjoj školi "Nikola Šop" u Jajcu.

"Ključna promjena sa mojim imenovanjem za Agenciju sastoji se u tome da sam ja povjesničar i geograf, pa drukčije gledam na razvoj Agencije", kaže Saraf.

JU "Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca" osnovana je 12.03.2007. godine Odlukom Općinskog vijeća Jajce, s ciljem očuvanja, održavanja, restauracije i unapređenja kulturno-historijskih spomenika i prirodne baštine Općine Jajce, te razvoja i promovisanja turističkih potencijala.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti