S tržišta BiH povučene i uništene 1.273 dječije igračke

21.03.2018. 10:11 / Izvor: Oslobođenje
S tržišta BiH povučene i uništene 1.273 dječije igračke

Laboratorijskim ispitavanjem kaciga za bicikliste i korisnike skejtborda i koturaljki utvrđene su neusklađenosti.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH u saradnji sa inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH prošle godine realizovala je proaktivni nadzor nad tržištem 20 grupa neprehrambenih proizvoda a pokrenuli su 27 predmeta reaktivnog nadzora, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Sarajevu na kojoj su predstavljeni rezultati rada Agencije u prošloj godini.

"U 2017. je kontrolisano ukupno 189 modela proizvoda, od čega je kod 123 modela (34.420 komada) utvrđeno da nisu usklađeni sa propisanim sigurnosnim zahtjevima. Od ukupnog broja neusklađenih proizvoda, poslovni subjekti su dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih organa uskladili 27.138 komada proizvoda sa propisanim sigurnosnim zahtjevima, sa tržišta su povučena i vraćena od potrošača 7.282 komada proizvoda, od kojih su 3.794 uništena", istakao je direktor Agencije Aleksandar Golijanin dodajući kako su najzastupljenije grupe proizvoda koje predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače igračke, električni uređaji, laserski pokazivači, proizvodi za djecu i lična zaštitna oprema.

Prema njegovim riječima, kad su u pitanju dječije igračke utvrđeno je da 11 od 19 ispitanih uzoraka igračaka sadrži ftalate u koncentraciji većoj od 0,1 posto mase plastificiranog materijala, što može negativno uticati na reproduktivno zdravlje djece.

"S tržišta BiH povučena su i uništena 1.273 komada dječijih igračaka. U 2017. su kontrolisane i dječije svjetiljke i kod 6 od 7 kontrolisanih uzoraka (574 komada) je utvrđeno da su nesigurni za potrošače. Agencija je u saradnji sa nadležnim inspekcijama kontrolisala sedam modela laserskih pokazivača i svi modeli su bili nesigurni za potrošače. Tri godine zaredom kontrolisani su i skejtbordi i 14 od 15 kontrolisanih modela (925 komada) je bilo nesigurno, odnosno predstavljali su ozbiljan rizik za potrošače", kazao je Golijanin.

On je dodao da su u 2017. prvi put laboratorijski ispitane kacige za bicikliste i korisnike skejtborda i koturaljki.

"Ukupno je kontrolisano osam različitih modela kaciga. Kod svih modela kaciga utvrđene su neusklađenosti, od čega je šest modela predstavljalo ozbiljan rizik za potrošače jer nisu pružale zaštitu od povreda. Ipak, imamo i pozitivnih primjera, pa je tako utvrđeno da skoro svi kontrolisani modeli električnih pegli (6 od 7) ispunjavaju propisane sigurnosne zahtjeve", kazao je Golijanin, dodajući da je Zakon o nadzoru nad tržištem u BiH zastario i da bi novi zakon tržište BiH učinio mnogo sigurnijim.

Prema njegovim riječima, u pogledu porijekla nesigurnih proizvoda, ustanovljeno je da najviše nesigurnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom za potrošače vodi porijeklo iz Kine 87 posto, nakon koje slijede Turska, Srbija, Rusija, pa BiH.

Ipak, nije sve tako crno imamo i pozitivnih primjera, pa je tako utvrđeno da skoro svi kontrolisani modeli električnih pegli (6 od 7) ispunjavaju propisane sigurnosne zahtjeve.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti