Poduzete aktivnosti na sprečavanju prevara bh. radnika u Slovačkoj

22.03.2018. 15:33 / Izvor: Akta.ba
Poduzete aktivnosti na sprečavanju prevara bh. radnika u Slovačkoj

Aktivnosti Agencije za rad i zapošljavanje BiH usmjerene na sprečavanje prevara pri zapošljavanju naših radnika u Slovačkoj.

Danas je u Bratislavi održan sastanak između delegacije Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na čelu sa direktorom Muamerom Bandićem i predstavnika Ministarstva rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Republike, te Nacionalne inspekcije rada Slovačke Republike i Centralnog ureda za rad, socijalna pitanja i porodicu Slovačke Republike.

Tema sastanka je bila vezana za probleme sa kojima su se susreli radnici iz Bosne i Hercegovine koji su otišli na rad u Slovačku. Nakon inicijative Agencije za rad i zapošljavanje BiH da se utvrdi status radnika iz Bosne i Hercegovine u Slovačkoj Republici, te nakon naše informacije o prevarama sa kojima su se susretali naši radnici, predstavnici navedenih slovačkih institucija su utvrdili da su naši radnici bili žrtve prevare od strane pojedinih privatnih agencija za posredovanje u zapošljavanju iz Republike Srbije, te određenih firmi iz Republike Srbije, koje su pokušale da zaposle „na crno“ radnike iz Bosne i Hercegovine.

Ove privatne agencije za posredovanje u zapošljavanju iz Republike Srbije su iskoristile neinformiranost radnika iz Bosne i Hercegovine, te su ih svjesno obmanjivali i doveli u težak položaj, bez ikakvih prava na tržištu rada Slovačke Republike.

Direktor Bandić je rekao da je zadovoljan da su aktivnosti Agencije za rad i zapošljavanje BiH dovele do otkrivanja određenih firmi koje su u Slovačkoj Republici zapošljavale naše radnike „na crno“, te da je najvažnije da su institucije u Slovačkoj onemogućile ovakvu praksu  s ciljem zaštite prava radnika na radu u ovoj državi.

Na sastanku je zaključeno da se radnici iz Bosne i Hercegovine informiraju da ubuduće ne odlaze na rad u Slovačku Republiku putem privatnih agencija za posredovanje u zapošljavanju koje nisu registrirane u Bosni i Hercegovini. Također, savjetuje se radnicima iz Bosne i Hercegovine da se za sva pitanja koja imaju o mogućnosti zasnivanja radnog odnosa u Slovačkoj Republici obrate Agenciji za rad i zapošljavanje BiH. Bandić je dodao da će Agencija za rad i zapošljavanje BiH pokrenuti inicijativu prema Vijeću ministara BiH o zaključivanju protokola o razmjeni informacija o kretanjima radnika iz Bosne i Hercegovine na tržištu rada Slovačke Republike.

Prema podacima predstavnika slovačkih institucija na tržištu rada u Slovačkoj Republici nalazi se vrlo mali broj građana Bosne i Hercegovine, procentualno najmanji od svih država čiji radnici rade u Slovačkoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti