Kinezi bacili oko na bihaćku Biru

27.03.2018. 16:27 / Izvor: Akta.ba
Kinezi bacili oko na bihaćku Biru

Kineska ekonomija je doživjela snažnu ekspanziju, a interes kineskih privrednika za našu zemlju je u stalnom porastu.

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, zajedno sa Federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem, održao je danas u Bihaću sastanak s ambasadoricom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo.

Glavna tema razgovora bile su mogućnosti uključivanja kantona u kinesku inicijativu Pojas i put u okviru koje Kina razvija ekonomsku saradnju s drugim državama.

"Kineska ekonomija je doživjela snažnu ekspanziju, a interes kineskih privrednika za našu zemlju je u stalnom porastu. Sutra ćemo zajedno posjetiti tvornicu Bira za koju je kineska strana iskazala interesovanje. Unsko-sanski kanton zbog blizine Evropske unije, dakle najvećeg spoljnotrgovinskog partnera Kine, ima izuzetnu priliku da privuče kineska ulaganja", kazao je premijer Rošić dodajući da je Vlada USK na raspolaganju svim potencijalnim investitorima.

Kako je izjavio Rošić, Unsko-sanski kanton može Kini ponuditi i svoje turističke potencijale. Podsjetio je da veliki broj kineskih turista svake godine posjećuje Evropu i njihovo privlačenje u USK moglo bi značajno doprinijeti ekonomskom rastu.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić naglasio je da Federacija uspješno sarađuje sa Kinom.

"Kineske investicije su prisutne u Federaciji prije svega kroz energetske projekte, a postoji interes i za izgradnju cestovne infratsrukture. S obzirom na usvajanje zakona o akcizama i pojačan priliv novca namjenjenog za cestogradnju, vrlo brzo će biti raspisani tenderi koji će, nadam se, zainteresovati i kineske kompanije", rekao je Dedić.

Također, on je naglasio da inicijativa Pojas i put uključuje i razmjenu znanja, te da kinesko iskustvo u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji može biti veoma značajno za naše poljoprivrednike.

Ambasadorica Bo je predstavila nekoliko konkretnih oblasti koje zanimaju NR Kinu kad je u pitanju Unsko-sanski kanton. Kako je istakla, potencijala ima u industriji i turizmu, a posebno su naglašene perspektive vezane za poljoprivredu i šumarstvo.

"Na kineskom tržištu je velika potražnja za kvalitetnim proizvodima organskog porijekla. Interesovanje postoji i za mjekarstvo, pogotovo kada je u pitanju proizvodnja mlijeka u prahu. Zanima nas i uvoz drvenih proizvoda i kvalitetnog namještaja po kojima je ovaj kanton već prepoznat u Evropi i šire", rekla je ambasadorica.

Razgovaralo se i o uključivanju USK u mehanizam saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope „16 plus 1“. Ova godina je u okviru Mehanizma proglašena godinom lokalne saradnje. Ambasadorica je pozvala premijera Rošića da učestvuje na ovogodišnjem skupu guvernera provincija i kantona u Bugarskoj. Ovaj vid saradnje bi, kako je izjavila, sigurno omogućio jačanje ekonomskih i društvenih veza kantona i Kine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti