U Mostaru počela peta međunarodna naučno - stručna konferencije SFERA

28.03.2018. 11:48 / Izvor: Akta.ba
U Mostaru počela peta međunarodna naučno - stručna konferencije SFERA
OTVORI GALERIJU

Konferencija je na jednom mjestu okupila preko 400 gostiju iz zemlje i regije, a za cilj ima razmjenu iskustava i znanja u različitim oblastima inženjerstva.

Kompanija Sfera d.o.o. Mostar, u saradnji sa Mašinskm fakultetom iz Beograda i Strojarskim fakultetom iz Mostara, danas je po peti put otvorila međunarodnu naučno - stručnu konferenciju pod nazivom, ''Sfera 2018: Klimatizacija, ventilacija, grijanje i hlađenje'', a koja se održava u periodu 28. i 29. marta, 2018. godine u Tehnološkom parku Intera u Mostaru.

Konferencija je na jednom mjestu okupila preko 400 gostiju iz zemlje i regije, a za cilj ima razmjenu iskustava i znanja u različitim oblastima inženjerstva, kao i uspostavljanje međunarodne i domaće saradnje.

Naida Memić, direktorica Sfere kazala je da je riječ o vrhunskim stručnjacima iz oblasti koje se svakodnevno razvijaju.

"Svi prisutni će u narednim danima imati priliku čuti odlične nučno - stručne prezentacije ali i ostvariti neke buduće saradnje ili učvrstiti već postojeće. Naš osnovni cilj je povezivanje nauke i struke, što nam evo iz godine u godinu uspješno polazi za rukom", kazala je Memić.

Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke, zvanično je otvorila konferenciju, kazavši da je Sfera dobar pokazatelj gdje se može vidjeti da se daje podrška naučnim i tehnološkim dostignućima, i da se ona smatraju bitnim i značajnim za razvoj drugih oblasti koja svakako doprinose ekonomskom razvoju zemlje.

Ovogodišnja konferencija Sfera u svom osnovu preispituje naučna, odnosno tehnološka dostignuća i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje, primjene i oblikovanja sistema za klimatizaciju, ventilaciju, grijanje i hlađenje.

Konferencija je podijeljan u dva dijela, u prvom dijelu su se prezentirali naučni i stručni radovi, a u drugom dijelu bit će predstavljene savremene tehnologije i proizvodi u domenu proizvodnje i dizajna VIK sistema.

Uvodničar prvog prezentacijskog dijela konferenije bio je prof.dr. Branislav Živković koji je u svom izlaganju govorio o perspektivama razvoja daljinskog grijanja i hlađenja. U prezentaciji je kazao da gradske toplane moraju više koristiti alternativna goriva jer samo tako se može doći do značajnih ušteda ali i očuvanje čovjekove okoline i zdravlja.

Drugu današnju prezentaciju održao je mr.sc. Nijaz Delalić, predsjednik Udruge termoenergetičara u BiH, u kojoj je izdvojio značaj stuke u stvaranju određenih dokumenata i pravilnika kojim će se doći do povećenja radnih mjesta ali u krajnjem cilju i velike uštede energije.

Njegova prezentacija ticala se tipologije stambenih zgrada u BiH, mogućnostima i unapređenjim.

Pored konferencijskog dijela prisutni imaju priliku posjetiti i izložbeni prostor unutar objekta, a kroz mnogobrojne prezentacije saslušati iskustva nastala kroz sadašnja dostignuća ali i vidjeti buduće vizije o različitim oblastima inženjerstva.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti