Još se čeka izjašnjenje o prodaji Fabrike duvana

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Još se čeka izjašnjenje o prodaji Fabrike duvana

Sastanak o sudbini fabrike naredne sedmice

07.04.2018. 09:05 / Izvor: Oslobođenje

Većina radnika Fabrike duvana Banja Luka prihvatila je ponudu bugarskog vlasnika Bulgar Tobaccoa da im isplati otpremnine od po 500 eura po godini staža ukoliko dođe do zatvaranja fabrike, koje je sve izvjesnije.

Sastanak

"Radi se o tome da su rekli da, dok se ne nađe strateški partner, nemaju namjeru da nam više isplaćuju plate. Više im se isplati da za stotinjak ljudi ponude otpremnine, nego da nastave sa isplaćivanjem plata, a mi od Nove godine ne radimo. Rekli su da žele da se očiste prema radnicima, da ne žele da nam duguju išta jer ne znaju koliko bi mogao trajati proces traženja strateškog partnera. Još čekamo odluku Vlade Republike Srpske, ali mi i dalje smatramo da fabrika treba opstati, da se ne smije zatvoriti nakon 130 godina rada", kazao je za Oslobođenje Miroslav Marinković, predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana.

Međutim, radnici traže i da se vlasnici izjasne Vladi RS-a o tome da li prodaju fabriku ili ne, a očekuju da bi se naredne sedmice trebao održati sastanak na kojem bi trebali biti menadžment fabrike, sindikati i predstavnici Vlade, kako bi se ustanovilo šta se dešava i šta će dalje biti sa ovom kompanijom.

"Mi smo tražili i da radnici budu proglašeni tehnološkim viškom kako bi mogli od biroa primati naknadu. To bi mnogo značilo ovim ljudima, pogotovo onima koji su preko 20 godina radili, jer bi im bio uvezan cjelokupan staž, kao i socijalno i penziono", dodao je Marinković.

Podsjećamo da je Bulgar Tobacco još prošle godine prodao brendove Fabrike duvana British American Tobaccou, koji je prošle godine preuzeo i sve duhanske brendove Fabrike duhana Sarajevo.

Zaštititi domaće

"Bila bi najveća greška države da ugasi fabriku u Banjoj Luci ili ne daj Bože i onu u Sarajevu. To su firme koje država mora zaštititi. British American Tobacco ranije je kupio Fabriku duhana u Rovinju i vidjeli smo kako je to završilo, gdje su sada njihovi brendovi. Oni su jak svjetski brend i sve liči na to da idu da ruše naše brendove. Domaće se mora zaštititi i država mora stati iza ovih strateških preduzeća", poručio je Marinković.

Vlada Republike Srpske tražila je nedavno od Bulgar Tobaccoa da se izjasni želi li prodati Fabriku duvana Banja Luka, kako bi ona mogla tražiti strateškog partnera za nastavak proizvodnje, ali su iz ove kompanije rekli da su šanse da se pojavi strateški investitor veoma male.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti