BiH uskoro dobija prvi Centar za kompetenciju, a industrija potrebne stručnjake

14.04.2018. 08:17 / Izvor: Fena
BiH uskoro dobija prvi Centar za kompetenciju, a industrija potrebne stručnjake

Centar za kompetenciju CMM bit će uspostavljen pod javno-privatno-akademskim partnerstvom.

Bosna i Hercegovina uskoro bi trebala dobiti Centar za kompetenciju CMM koji će doprinijeti omogućavanju novih šansi za ulazak na EU tržište te edukaciji studenata i provedbi raznih istraživanja, rečeno je na konferenciji "Jačanje sistema kvaliteta tehnoloških proizvoda i usluga u BiH" koja je upriličena u petak na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Centar za kompetenciju CMM, kako je istaknuto, bit će uspostavljen pod javno-privatno-akademskim partnerstvom i imat će sjedište na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

Po riječima rektora mostarskog Sveučilišta Zorana Tomića, riječ je o centru unutar kojeg će se osnovati laboratorij koji će na izvjestan način biti povezan s gospodarskim subjektima.

"On se tiče visoko sofisticiranih tehnologija i kao takav će pomoći u automobilskoj, farmaceutskoj i nekim drugim industrijama koje su naslonjene na ovo znanstveno područje", kazao je Tomić.

Naglasio je kako će to biti prvi takav centar u BiH i jugoistočnoj Europi te da je on nastao nakon dugogodišnjih priprema kako privatnih tvrtki, tako i državnih institucija.

"On je najvažniji, najopremljeniji i najsofisticiraniji u ovom području jugoistočne Evrope i time postajemo lideri kada su u pitanju nove tehnologije i istraživanja, a koja se primarno tiču novih tehničkih, razvojnih i istraživačkih mogućnosti", naglasio je Tomić.

Istakao je da je projekt međunarodno postavljen te da će kao takav mnogo značiti za ovu regiju.

 

Osim laboratorija, kako je dodao, u određeno vrijeme će se osnovati i akademija kroz koju će se odrađivati edukacija.

"Dakle, to je jedan vrlo širok organizacijski i edukativni istraživački prostor koji će opet dati svoje rezultate na tržištu rada", zaključio je Tomić.

Predstavnik Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) Steffen Kaeser kazao je tom prilikom kako ovaj projekt duguje mnogo nekolicini ljudi koji su vjerovali u jačanje kooperacije i suradnje između BiH i Slovenije, koji su vjerovali u razvoj industrijskih i tehnoloških proizvoda u BiH te potencijal zemlje da se integrira u regionalno i međunarodno evropsko tržište.

Zahvalio je Vladi Slovenije koja je osigurala sredstva za ovaj projekt, kao i Vladi BiH koja je prepoznala važnost projekta, kao i centara koje će uspostaviti. 
 
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda zahvalio je svim učesnicima u ovom projektu te poručio kako ideje treba stavljati na papir i onda ih realizirati.

Konferenciji su, uz ostale, prisustvovali i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, ekonomski savjetnik u Ambasadi Republike Slovenije Borut Valenčič te predstavnik kompanije 'Lotrič Control' Marko Lotrič.

Sudionici projekta "Jačanje sustava kvalitete tehnoloških i industrijskih proizvoda i usluga u BiH" su Vlada Republike Slovenije, Vijeće ministara BiH, Sveučilište u Mostaru, Lotrič mjeriteljstvo i UNIDO, a njegova vrijednost je preko pola miliona eura.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti