Novi režim izvoza u Tursku prolongiran do 1. jula

20.04.2018. 15:17 / Izvor: Akta.ba
Novi režim izvoza u Tursku prolongiran do 1. jula

Privrednici mogu kao i do sada izvoziti svoje proizvode, a tokom konsultacija tražiće se najefikasniji načini za primjenu Odluke bez ometanja trgovine.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, postigao je dogovor sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekcijem da se odluka Vlade Republike Turske, o novom režimu izvoza brašna, ulja i šećera  i mesa, prolongira do 1.jula 2018., te da se ostavi prelazni rok od 45 dana kako bi se na najbolji način usaglasile buduće procedure u trgovini, dogovorila najbolja rješenja za bh.privrednike i spriječile moguće štete.

Privrednici mogu kao i do sada da izvoze svoje proizvode, a tokom konsultacija tražiće se najefikasniji načini za primjenu Odluke, koji neće ometati dalju trgovinu.

U cilju zaštite domaćih privrednika i definisanja daljih koraka, ministar Šarović danas je o ovoj temi razgovarao i sa ambasadorom turske u BiH Haldunom Kočom, koji je ministra Šarovića informisao o pismu ministra Zeybekcija, kao odgovoru na zahtjev ministra Šarovića za prolongiranje odluke, i opredjeljenju da se saradnja sa bh. i dalje uspješno nastavi.

U tom smislu, ministar Šarović je danas, sa delegacijom ministarstva ekonomije Republike Turske, parafirao Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koji je nakon  intenzivnih pregovora i rada uspješno finaliziran i koji će, nakon što bude i zvanično potpisan,  doprinijeti daljem usponu ukupne trgovinske razmjene između dvije zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti