U fokusu SBF-a regionalna saradnja, kao pokretač dobre ekonomije

25.04.2018. 16:57 / Izvor: Akta.ba
U fokusu SBF-a regionalna saradnja, kao pokretač dobre ekonomije

Svako treba preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost, poručeno je danas sa Sarajevo Busines Foruma.

Svako treba preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost, poručeno je danas sa Sarajevo Busines Foruma.

U okviru panela „Napredak Jugoistočne Evrope uz EU“ naglašeno je kako će strani investitori u BiH doći samo ukoliko mogu vjerovati pravnom sistemu. Kao problem navedena je nesposobnost bh. institucija, prevelika administracija o kojoj se govori godinama, ali ništa ne čini.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović u okviru ovoga panela kazao je kako je regionalno povezivanje nešto što će pospješiti konkurentnost Bosne i Hercegovine.

Posebno je naglasio kako se on snažno zalaže za regionalno povezivanje u okviru CEFTE i izvan CEFT-e.

„Bosna i Hercegovina bi uvijek trebala imati prikačen svoj vagon na lokomotivi koja se  zove "Regionalna lokomotiva", kazao je Šarović, te naveo kako BiH mora napredovati, kako ne bi bila na začelju lokomotive.

Bosna i Hercegovina kao zemlja je po njegovim riječima u protekle tri godine sprovela opsežne reforme, kroz Reforsku agendu.

Podsjetio je  da je urađeno niz reformi u oblasti radnog zakonodavstva, reforme javne uprave, politike zapošljavanja u javnom sektoru, poboljšanja poslovne klime i konkurentnosti, restruktuiranja javnih preduzeća, reforme socijalnih davanja, zdravstvenog sektora...

Sve je ovo pomoglo da se dug BiH smanji za skoro 400 miliona eura uz evidentan porast poreskih prihoda, stabilizaciju budžeta i na  državnom i na entitetskom nivou.

Osvrćući se na CEFTU kazao je kako je region i CEFTA spremni da naprave neke nove korake što će da pomogne osnovnom cilju približavanja Regiona, odnosno BiH EU.

Govoreći o infrastrukturi, kazao je da BiH i zemlje okruženja sa ovakvim ambijentom ne mogu očekivati da stignu države Evropske unije.

„Sa ovakvom infrastrukturom nismo konkurentni za ulaganje, naveo je Šarović, te dodao da je region infrastrukturno potpuno nepovezan, a digitalizacija jeste jedan mali segment tog povezivanja.

Branimir Muidaža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH kazao je kako nijedan ozbiljan investitor nije izgubio kapital u ovoj zemlji i regionu.

„Naš konačni cilj jeste viši životni standard za ljude u BiH“, poručio je Muidža.

U okviru ovog panela najavljeno je da će u četvrtak biti potpisan ugovor vrijedan 150 miliona maraka za izgradnju dvije dionice autoputa na Koridoru Vc koji će povezati Budimpeštu, Hrvatsku i BiH.

Deveti Sarajevo Business Forum otvoren je jutros. Prvi dan posvećen je analizi na koji način šest zemalja zapadnog Balkana mogu prosperirati u odnosima s EU ''Western Balkans Six Regional Economic Area - Thriving with the EU''.

U fokusu drugog dana je utjecaj ekonomija evropskih zemalja na region, te će biti razmatrano jačanje regionalne industrije kreiranjem jačih lanaca snabdijevanja, kako proizvoditi više gotovih proizvoda te koje su to sve prednosti na koje mogu računati zemlje u susjedstvu EU.

Ovogodišnji SBF pod motom "Jedna regija, jedna ekonomija" okupio je rekordan broj učesnika, njih 1.800, koji dolaze iz 50 zemalja svijeta.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti