Šarović: Bez reformi energetskog sektora BiH nema napretka

27.04.2018. 15:07 / Izvor: Akta.ba
Šarović: Bez reformi energetskog sektora BiH nema napretka

Politika i političke elite su dominantne kada su u pitanju reforme u energetskom sektoru.

Svoje obraćanje na na 4. Energetskom samitu imao je i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, kazavši da kada se sagleda cijela situacija onoga što je urađeno i što čeka da se uradi reforme su jedini put.

"Reforme su jedini način koji će nas natjerati da idemo naprijed. Moraju da se dese, a njihovi nosioci moraju biti pametni ljudi ove zemlje", rekao je Šarović.

Kazao je da je jasno da je 2018. godina izgubljena i vjerovatno ništa značajno do kraja iste se neće ni uraditi.

"Volio bih da je situacija drugačija i da imamo neke druge podatke i rješenja. Vjerovatno nas ista sudbina čeka u prvoj polovini 2019. godine. Utrošili smo skoro tri godine, podržali jedanaest ministarskih sastanaka, sastanke premijera, obećali smo da ćemo urediti novo zakonodavstvo u oblasti električne energije i gasa, kako bismo prevalili tu prepreku koja se zove ispunjenje uslova za oblast energije. Ipak, prava istina je da mi nismo u potpunosti implementirali drugi energetski paket, pa je došao treći energetski paket, a tu na stolu je već i četvrti energetski panel", kazao je ministar Šarović.

Navodi da su sankcije Energetske zajednice vjerovatne na narednom savjetovanju ove organizacije.

Istaknuo je i da je predispozicija BiH da bude lider u energetskom sektoru u regionu, ali da je potpuno jasno da nas se ne doživljava kao regionalnog partnera, već kao regionalni problem.

"Nema sredstava iz platforme za Zapadni Balkan, a možda se neki od vas pitaju zašto nema nekoga iz Energetske zajednice? Nije tu, jer nije želio da dođe, nema šta da nam kaže. Od 80 miliona eura, 50 miliona će biti utrošeno za zaštitu prirodne okoline. Vrlo malo se govori o predstojećem skupu na visokom nivou u Londonu, u vezi s infrastrukturom i energetikom. Očito, za taj samit ćemo proći kao i na prethodnim – neće nas biti", kazao je Šarović.

Kako je rekao, bio je u značajnoj mjeri kritičan kada je ovaj sektor u pitanju, jer očigledno je da BiH ne napreduje dovoljno brzo.

"Politika i političke elite su dominantne kada su u pitanju reforme u energetskom sektoru. Imamo jednu vrstu zaostajanja u odnosu na region, ima i sjajnih rezultata na različitim nivoima, ali kada su u pitanju regulative i evropski standardi, i to je nešto što nismo ispunili", rekao je Šarović.

Osvrnuo se i na pitanja gasnog sektora u kojem kako kaže nema dovoljno kvalitetnih investicija.

"Snabdijevnja naše zemlje gasom može se dovesti u pitanje u narednim godinama, a mogućnost alternativnih izvora je vrlo upitna, jer BiH nema jasnu strategiju u ovom segmentu", kazao je Šarović.

Istako je kako je pred nama je vro izazovno vrijeme u kojem donosioci odluka treba da se opredjele.

"U regionu smo najveći neto izvoznik električne energije, ali da bi u pravom smislu bili lideri, potrebno je učiniti mnogo više kako bi privukli investitore. Naša šansa je najvidljivija kada je u pitanju elektične energija", pojasnio je Šarović.

Komentirajući informaciju da je BiH potrebno oko 3 milijarde eura u narednih 20 godina da dostigne nivo EU, Šarović je poručio da značajan dio tog novca mora doći iz privatnog sektora kroz razne oblike saradnje.

"Neke stvari moramo drastično mijenjati. Mislim da ovaj sektor mora zaista krenuti naprijed i biti nosilac, motor razvoja cijele zemlje, RS-a i FBiH. On naprosto mora prestati biti resurs za kupovanje socijalnog mira ili ovaj sektor treba prestati biti politički plijen i interes političkih elita radi zadovoljenja stranačkih vojski", zaključio je Šarović.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti