Na bolovanju mjesečno oko 14.000 radnika

04.05.2018. 09:57 / Izvor: Nezavisne novine
Na bolovanju mjesečno oko 14.000 radnika

Fond poslodavcima refundira naknadu neto plate za bolovanja duža od mjesec dana i to u iznosu od 70 odsto.

U prva tri mjeseca ove godine u prosjeku mjesečno se na bolovanju nalazilo oko 14.000 radnika, dok je u istom periodu lani na bolovanju u prosjeku mjesečno bilo 12.900 radnika, kažu iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS.

Najčešći uzroci bolovanja, kako navode iz FZO, su povrede i trovanja, i to 20 odsto od ukupne strukture bolovanja, zatim bolesti mišićno-koštanog sistema i tumori, bolovanja u vezi s trudnoćom te bolesti sistema krvotoka, a ove grupe oboljenja čine oko 70 odsto uzroka bolovanja.

"Procenat bolovanja u RS je 2,51 odsto, a to znači da su od 100 radnika tri odsutna sa posla zbog bolovanja", kažu iz FZO.

Poslodavci imaju mogućnost da od Fonda zatraže provjeru opravdanosti bolovanja svojih radnika i mogu podnijeti zahtjev FZO RS ukoliko imaju sumnju kada je u pitanju opravdanost bolovanja za radnike.

Iz tog razloga u prva tri mjeseca 12 poslodavaca je podnijelo zahtjev Fondu za provjeru 33 radnika i utvrđeno je da su dva radnika na bolovanju bila mimo Pravilnika o pravu na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, odnosno da nisu na vrijeme upućeni na prvostepenu komisiju za ocjenu bolovanja.

"Kada poslodavac uputi zahtjev za provjeru opravdanosti bolovanja, naši radnici odlaze u vanrednu kontrolu u zdravstvenu ustanovu u kojoj je registrovan radnik i provjeravaju sve detalje zbog kojih je radnik upućen na bolovanje. Fond pismenim putem, o rezultatima kontrole za svakog radnika za koga je upućen zahtjev, obavještava zdravstvenu ustanovu i poslodavca", kažu u FZO.

U slučaju da su utvrđene nepravilnosti, umanjuje se mjesečna tranša onoj zdravstvenoj ustanovi koja je uputila radnika na bolovanje mimo pravilnika koji reguliše ovu oblast i to u skladu s važećim ugovorom.

Podsjećamo, bolovanja duža od 30 dana idu na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS, dok bolovanja do 30 dana idu na teret poslodavca.

Fond poslodavcima refundira naknadu neto plate za bolovanja duža od mjesec dana i to u iznosu od 70 odsto.

Roditelji često uzimaju odsustvo sa posla zbog bolesti djece i za djecu do 15 godina te ostvaruju prava na naknadu plate.

"Roditelji imaju pravo na ukupno 15 dana bolovanja za njegu užeg člana porodice, a sedam dana ako je u pitanju dijete starije od 15 godina" pojašnjavaju iz FZO.

Nisu precizirali koliko radnika je zbog njege drugog člana porodice bilo na bolovanju, ali napominju da oba roditelja imaju pravo na korištenje 15, odnosno sedam dana bolovanja po djetetu, a to uključuje ukupno odsustvo majke i oca, a ne svakog roditelja po 15 dana.

U slučaju teških oboljenja, poput oštećenja moždanih struktura, malignih bolesti ili drugog teškog pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta, roditelji imaju pravo na bolovanje u trajanju do četiri mjeseca u toku godine za djecu do 18 godina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti