Bez viza u Kinu od 29. maja

05.05.2018. 11:10 / Izvor: SRNA
Bez viza u Kinu od 29. maja

Sporazum u BiH ratifikovan je i objavljen u Službenom glasniku BiH 27. aprila ove godine.

Ambasador Kine u BiH Čen Bo predala je ministru inostranih poslova BiH Igoru Crnatku treću notu, kojom se potvrđuje da će Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša stupiti na snagu 29. maja.

Sporazumom, koji je potpisan 27. novembra prošle godine u Budimpešti, propisano je da državljani obje strane mogu bez vize ulaziti i boraviti na teritoriji druge države do 90 dana, u bilo kojem periodu od 180 dana.

Kineska strana je u decembru 2017. godine obavijestila Ambasadu BiH u Pekingu da je proces ratifikacije na njihovoj strani završen.

Sporazum u BiH ratifikovan je i objavljen u Službenom glasniku BiH 27. aprila ove godine, o čemu je Ministarstvo inostranih poslova BiH obavijestilo kinesku ambasadu 30. aprila.

Sporazumom je regulisano da će on stupiti na snagu 30 dana nakon prijema posljednjeg pismenog obavještenja da su ispunjene unutrašnje zakonske procedure za stupanje Sporazuma na snagu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

S obzirom na to da je nota Ministarstva inostranih poslova BiH primljena u Ambasadi Kine 30. aprila, u trećoj noti koju je ambasador Kine danas uručila Crnatku, kao datum stupanja Sporazuma na snagu utvrđen je 29. maj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti