Više od klizišta ubija papirologija

11.05.2018. 14:05 / Izvor: Oslobođenje
Više od klizišta ubija papirologija

Za dobijanje dozvole za geoistraživačke radove čeka se tri do četiri mjeseca.

U Zavodu za izgradnju KS-a jučer je održan hitni sastanak predstavnika Zavoda, općina i Ministarstva privrede KS-a na kojem je razgovarano o problemima sanacije klizišta u KS-u. Zaključeno je da se izdavanja dozvola za geološka istraživanja u svrhu izrade glavnih projekata sanacije klizišta eliminišu iz Zakona o geološkim istraživanjima KS-a kako bi se brže sanirala klizišta, te je najavljeno podnošenje zahtjeva Vladi i Skupštini KS-a da se izmijeni ovaj dio zakona.

Apsurdi

Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS-a, naglasio je da se za dobijanje dozvole za geoistraživačke radove, što je osnova za izradu projekta sanacije klizišta, čekaju tri do četiri mjeseca. Za primjer je naveo klizište u Svrakama, odakle su prije skoro dva mjeseca mještani iseljeni, a sanacija nije počela.

"Klizišta kao građevinski objekt su specifična stvar koja ne trpi odgađanje sanacionih radova, a za dobijanje dozvole za izvođenje geoistraživačkih radova potrebno je Ministarstvu privrede dostaviti 19 dokumenata. Taj proces je apsurdan, jer čekati mjesecima da sanirate klizište koje je krenulo je potpuno iracionalno. To nije igranje ljudskim životima, to je ubijanje ljudi", kazao je Hulusić i naveo da se federalnim zakonom o geološkim istraživanjima nigdje ne spominju klizišta, već je to samo stavljeno u kantonalni zakon iz njima nejasnih razloga.

Zbog ovih dugih procedura, Hulusić je istakao da je Zavod prinuđen ilegalno raditi kako bi spasili objekte na zemljištu.

"Sanaciju je moguće raditi samo u ljeto i ranu jesen, te istraživanja rađena ranije postanu irelevantna", dodao je on.

Urgencije

Fuad Babić, koordinator za klizišta u Zavodu, kazao je da ovo nije prvi put da Zavod traži izmjene zakona.

"Ovo traje već tri godine. Pisali smo, urgirali bezbroj puta, nikad odgovora nismo dobili od Ministarstva privrede KS-a", naveo je Babić.

Istakao je da su u KS-u registrovana 863 klizišta, a najviše ih je u općinama Vogošća, Novi Grad i Centar.

"Osobe ugrožene klizištima u nama koji radimo istraživanje i sanaciju vide jedini spas i na njih djelujemo kao sedativ, a brzina sanacije ne zavisi od nas", kazao je Babić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti