Najuspješnija godina poslovanja: Mann+Hummel BA krenuo sa izvozom u SAD

14.05.2018. 12:08 / Izvor: Akta.ba
Najuspješnija godina poslovanja: Mann+Hummel BA krenuo sa izvozom u SAD

U prošloj godini ostvarili su 37,5 miliona eura prometa i to je prema različitim pokazateljima bila najuspješnija godina poslovanja ovog tešanjskog giganta.

Kompanija Mann+Hummel BA, koja je jedna od najznačajnijih njemačkih investicija u BiH, ostvaruje rekordnu proizvodnju. U prošloj godini ostvarili su 37,5 miliona eura prometa i to je prema različitim pokazateljima bila najuspješnija godina poslovanja ovog tešanjskog giganta.

Kroz akviziciju dodatnog prostora od cca 9.000 metara kvadratnih obezbijedili su dobre osnove za  budući razvoj.

"Ove godine očekujemo daljnji rast prometa ali i broja uposlenih. Pred nama su važni strateški projekti koje vezujemo sa budućim razvojem kompanije", kazao je za portal Akta.ba Mahmut Galijašević, direktor Mann+Hummel BA.

Prošle godine je kompanija otišla korak dalje i otpočela sa izvozom na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Saradnja sa mnogim OEM kompanijama ostvarena je zahvaljujići vrhunskoj kvaliteti proizvoda.

Digitalizacija poslovnih procesa

"Mann+Hummel grupa kao lider u industriji filtriranja je globalni partner skoro svim velikim OEM proizvođačima. Ova činjenica osigurava i našoj lokaciji u Tešnju pristup svim velikim internacionalnim kompanijama", objašnjava naš sagovornik.

Inače, Mann+Hummel grupa proizvodi 24 filter elementa u jednoj sekundi i kao grupacija je najveći proizvođač filtera u svijetu. Jedan dio tih proizvoda dolazi i iz fabrike u Tešnju sa godišnjim outpu-om od cca 17 miliona filter elemenata. Pri tome je značajna i saradnja koju Mann+Hummel ima sa ostalim bh. kompanijama.

"Naša saradnja sa bh. kompanijama se više odnosi u dijelu nabavke materijala i poluproizvoda, jer činjenica je da MHBA izvozi više od 98% svojih proizvoda. Niz je manjih i srednjih firmi koje su naši dobavljači i veći dio njih dolazi sa područja Opštine Tešanj. Naš je cilj da neke od ovih firmi promaknemo u globalne M+H dobavljače, čime dobijaju značajno veće mogućnosti za daljnji razvoj. Već sada pojedine kompanije su uspjele u tome", ističe Galijašević za Akta.ba.

Naglašava da je tržište automobilske industrije jako dinamično i sklono stalnim promjenama. Biti u bliskom kontaktu sa kupcima, raditi konstanto na svojoj konkurentnosti kroz inovativnosti na proizvodima, ali i u procesima je najveći izazov ove kompanije.

 

Shodno tome, konstantno ulažu u unapređenje i informatizaciju proizvodnje, a digitalizacija poslovnih procesa samo jedan dio ukupnog unapređenja koje planiraju u narednom periodu. Pored toga, pet posto ukupnog prometa se vraća nazad u razvoj inovativnosti.

"Svakako da je i jedan od fokusa daljnje uspostavljanje Lean organizacije poslovanja sa implementacijom niza Lean alata koji nam omogućuju smanjenje gubitaka i povećanje efikasnosti. Sve ovo naravno kako bi osigurali dalju konkurentnost na zahtjevnom tržištu automobilske industrije", navodi on.

Uspjeh duguju dobrom timu

Trenutno ova multinacionalna kompanija zapošljava cca.660 zaposlenika, a kako ističe Galijašević, svoj uspjeh duguju dobrom timu, te činjenici da fabriku vode iz fabrike, a ne iz upravnih zgrada.

"Svako jutro imamo sastanak u proizvodnji jer želimo da u okviru Lean industrijske kulture razgovaramo kao tim i definišemo prioritete. Gradimo timski rad koji vodi kompaniju ka uspjehu", naglašava on.

U okviru koncerna veliki je broj mogućnosti za uposlenike. Razvijeni su programi edukacija i usavršavanja uposlenika pod okriljem Mann + Hummel akademije.

"Kao vlasnik standard IATF 16 949 ali i kao kompanija koja zna da su naši uposleni naš najveći kapital, imamo obavezu i konstantno radimo na edukacijama naših uposlenih. Mnoge stvari organizujemo lokalno ali i sama korporacija je osigurala niz mogućnosti kako bi one talente koje smo prepoznali spremili za preuzimanje odgovornih funkcija u kompaniji", kaže nam Galijašević.

Osim toga, ovo je jedna od kompanija koja je uvela koncept dualnog obrazovanja i koja zna prepoznati talente. U posljednjih sedam godina kroz saradnju sa Mješovitom srednjom školom u Tešnju prošlo je oko 170 mladih ljudi od kojih je cca 30  zasnovalo radni odnos u ovoj firmi.

"Ovo je velika prilika za učenike srednje škole da dobiju znanja koja ne mogu dobiti u formalnom obrazovanju, dok je za nas šansa da izaberemo najbolje i da im ponudimo zaposlenje u našoj kompaniji. I na kraju se ponovo sve vraća na naše uposlenike jer bez njih to ne bi bilo moguće, jer sve je u vezi ljudi", zaključuje Galijašević.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti