Grad Zenica u projektu Programa zelenih gradova

17.05.2018. 13:25 / Izvor: Akta.ba
Grad Zenica u projektu Programa zelenih gradova

Potpisan je Memorandum o razumijevanju između Grada Zenica i Evropske banke za obnovu i razvoj kojim je definisan okvir za unaprjeđenje i olakšavanje saradnje.

Delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj na čelu sa Ianom Brownom direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH, posjetila je danas gradsku upravu Zenica.

Tom prilikom potpisan je Memorandum o razumijevanju između Grada Zenica i Evropske banke za obnovu i razvoj kojim je definisan okvir za unaprjeđenje i olakšavanje saradnje između potpisnica u promociji projekata u sklopu Programa zelenih gradova, što podrazumijeva podršku i sistematičan i sveobuhvatan pristup pitanju rješavanja i ublažavanja klimatskih promjena u urbanom planiranju i ulaganju u infrastrukturu.

"Zenica se sve više približava Evropskoj uniji. Pristupili smo Programu zelenih gradova. Konsultanti EBRD-a koji će biti angažovani donatorskim sredstvima Austrijske vlade će nam pomoći u identificiranju svih izvora zagađenja u gradu Zenica. Zajedno ćemo raditi na pripremi prioritetnih "zelenih" projekata", kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.    

U cilju implementacije Programa zelenih gradova, EBRD će angažovati konsultante koji će izraditi Studiju o svim izvorima zagađenja u gradu Zenica (zagađenje zemljišta, zraka). Na osnovu rezultata Studije će biti pripremljen detaljan plan investicija prema prioritetima i pregledom troškova koje je potrebno finansirati za realizaciju projekata.

"Potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja nastavak i jačanje saradnje između EBRD-a i Grada Zenica, za koju se nadam da će se u budućnosti produbiti", istaknuo je Ian Brown.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti