Siemens održao konferenciju "Pametne zgrade budućnosti"

24.05.2018. 13:25 / Izvor: Akta.ba
Siemens održao konferenciju 'Pametne zgrade budućnosti'
OTVORI GALERIJU

Predstavnici kompanije Siemens, predstavili su svoj širok portfolio sistema, rješenja i proizvoda za energetski efikasne prostorije zgrade.

Kompanija Siemens Building Tehnologies danas je u Sarajevu organizovala tehničku konferenciju pod nazivom "Pametne zgrade budućnosti". U okviru konferencije prisutnim su predstavljeni načini na koji će tehnologije izmijeniti cjelokupni životni ciklus objekta, od planiranja i izgradnje, do korištenja i upravljanja.

Istaknuto je kako digitalizacija igra ključnu ulogu u pripremi efikasnih i inteligentno umreženih objekata, koji mogu međusobno komunicirati.

Tokom konferencije uticaj ovih trendova je bio predstavljen u različitim tematskim segmentima. Upravo uz pomoć digitalizacije, zgrade mogu razmjenjivati podatke kao što su oni o potrošnji energije i održavanja, te  na kraju omogućiti prepoznavanje ponašanja korisnika ili potrošačkih obaveza, kao i otkrivanje konkretnim mjera.

Igor Kulašić, direktor divizije Building Tehnologies i Siemens je kazao kako ljudi danas oko 90 posto svog vremena provedu u zgradama, te je stoga kompanija Siemens pronašla rješenje i proizvode koje koriste da se objekti pretvore u mjesta sa sigurnim ambijentom.

"Prednosti ovog pristupa uključuju optimiziranu energetsku efikasnot, uštedu troškova i kvalitetniju održivost. Siemens već sada ima više od 2.500 proizvoda iz različitih oblasti (terenski uređaji, automatizacija prostora, zaštita od požara) koji dolaze u paketu s BIM podacima. Proizvodi i rješenja  kompanije Siemens koriste se da se ti objekti pretvore u mjesto sa sigurnim i ugodnim ambijentom", pojasnio je Kulašić.

Osvrćući se na nove trendove, odnosno pametne zgrade budućnosti kazao je kako će se već u fazi planiranja znati tačno na koji način će biti rađena zgrada, sa kojom dinamikom, kako će ići finansijski tokovi, te kako će se zgrada održavati.

"Digitalizacija je proces koji znači da zgrade mogu govoriti, mijenjati podatke između sebe, analizirati, procesuirati, te na osnovu toga prilagoditi svoje ponašanje", kazao je Kulašić.

Kada je u pitanju proces digitalizacije u BiH kaže kako postoje firme pioniri koje prate kako ti trendovi razvijaju. Međutim kako je istaknuto to će biti zadatak mnogima da narednih godina rade mnogo na dostizanju novih dostignuća.

Muhamed Serdarević ispred BIM alijanse u okviru konfrencije govori je o primjeni novih BIM tehmologija, što je u Evropi  zakonska obaveza za pripremanje projektne dokumentacije.

Istaknuo je kako u okviru BIM Alijanse stvaraju uslove da i druge kompanije, pridruže se kompletnoj digitalizaciji u čemu vide veliku šansu za BiH.

Govoreći o pametnim zgradama, kazao je kako su one vrlo izvjesne u BiH, isto kao što je to bio u mobitel prije 20 godina.

"Razvoj i digitalizacija su neminovnosti sa kojim smo suočeni, tako da će doći vrijeme kada će one postati standard, tako da će proizvođači poput Siemensa svoje uređaje pripremiti za to", kazao je Serdarević, te podcrtao ukoliko što ranije prihvatimo, naučimo koristiti svjetske standarde biće nam lakše dočekati svjetlu budućnost.

Samo Peter Medvedev iz firme Lineal d.o.o. Maribor u okviru panela govorio je o promjenama u građevinarstvu, navodeći kako se građevinarstvo susrelo sa velikim izazovima i sa ekonomskom krizom, čak i mladi ne vide građevinarstvo u svojim planovima. Smatra da je građevinarstvo putem digitalizacije potrebno poboljšati kako bi bilo konkurentno drugim indsutrijskim ponudama.

Na konferenciji, predstavnici kompanije Siemens, predstavili su svoj širok portfolio sistema, rješenja i proizvoda za energetski efikasne prostorije zgrade, pred više od 100 prisutnih, kroz kredavanja i razne radionice.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti