Kockanje u BiH: Zbog čega i koliko

10.06.2018. 12:54 / Izvor: N1
Kockanje u BiH: Zbog čega i koliko

Samo u Federaciji BiH priređivači igara na sreću u posljednje tri godine ostvarili su ukupan promet u iznosu od 3,7 milijardi KM.

Najprofitabilnije kompanije u BiH iz godine u godinu čine telekomunikacioni, energetski i trgovinski giganti. Zanimljivo je da se među njima nalazi i jedna kladionica čiji je prihod tokom prošle godine iznosio 640 miliona KM.

Samo u Federaciji BiH priređivači igara na sreću u posljednje tri godine ostvarili su ukupan promet u iznosu od 3,7 milijardi KM. Podatak o kontinuiranom rastu iznosa koje ljubitelji igara na sreću troše, sa sociološkog stanovišta je zabrinjavajući. 

S ukupnom dobiti u iznosu od nešto više od 45 miliona KM, kladionice Premier nalaze na petom mjestu po ostvarenoj dobiti kompanija u BiH u 2017. godini. (GFX) Prema analizama izvještaja o poslovanju najveći prihod tokom prošle godine imala je Elektroprivreda BiH s milijardu i 115 miliona KM, zatim slijedi Bingo s milijardu i 35 miliona KM te Holdina s 851 milionom KM. Lanac kladionica iz Čitluka iza sebe je ostavio Telecom, Željezaru, trgovačke lance. 

Ljubitelji igara na sreću u FBiH tokom 2017. godine potrošili su 133,5 miliona KM više nego u godini ranije. (GFX) Priređivači igara tako su ostvarili milijardu i 600 miliona KM prometa. Trostruko više nego u 2015. Na osnovu dobitaka klađenjem prošle godine u FBiH isplaćeno je milijardu 427 i po miliona KM. Slična situacija je i u RS. 

"Ako uzmete u obzir da je kladionica ulaganje od 2-3 marke plus jedna kafa koja košta marku, plus motane cigarete koje za taj dan koštaju još marku, to su vrlo mali iznosi, ali je mnogo onih koji posjećuju takva mjesta", ispričao je za N1 ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti