Bosna i Hercegovina u samom vrhu zemalja regije sa najkvalitetnijim dobavljačima

15.06.2018. 08:52 / Izvor: Akta.ba
Bosna i Hercegovina u samom vrhu zemalja regije sa najkvalitetnijim dobavljačima

Bosna i Hercegovina se opet nalazi u samom vrhu zemalja regije sa najkvalitetnijim dobavljačima.

Po četvrti put 19.6.2018. će biti održana konferencija "Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana“. Tom prilikom će se susresti njemački kupci roba i usluga sa potencijalnim dobavljačima iz zemalja Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina se opet nalazi u samom vrhu zemalja regije sa najkvalitetnijim dobavljačima.

Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača nudi platformu za spajanje njemačkih kupaca roba i usluga sa dobavljačima iz zemalja Zapadnog Balkana u okviru B2B-susreta. Preko 70 prijavljenih njemačkih kompanija je prethodno imalo mogućnost da prema kvalitativnim kriterijima ocijeni kompanije iz zemalja Zapadnog Balkana. Najbolje ocijenjene kompanije će potom imati priliku da putuju na konferenciju u Frankfurt.

"Za njemačke kompanije je Zapadni Balkan i dalje veoma interesantno tržište dobavljača, a naročito za metaloprerađivački sektor, dobavljački sektor za autoindustriju, sektor prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i za elektro i elektronski sektor", istakao je Martin Gaber, zamjenik direktora AHK Sarajevo, te dodao da „bosanskohercegovačkim kompanijama želimo puno uspjeha pri vođenju razgovora sa njemačkim kompanijama“.

Tokom prethodnih godina se Bosna i Hercegovina razvila u regionalnog tzv. skrivenog šampiona, te joj svake godine pripadne epitet pozitivnog iznenađenja.

"Veliki interes iz Bosne i Hercegovine je vladao i u 2017. godini", objasnio je Sanjin Purgić, projektni menadžer ispred Njemačke vanjskotrgovinske komore u BiH (AHK).

Za učešće u projektu se prijavilo preko 110 kompanija iz BiH, a priliku za B2B-razgovore u Frankfurtu je dobila 51 kompanija. Ukupno je iz zemalja Zapadnog Balkana pozvano 160 kompanija na razgovore u Frankfurt, a posebno treba naglasiti da dvije najbolje ocijenjene kompanije dolaze iz Bosne i Hercegovine, a riječ je o kompanijama Ćićak Međugorje i SIK Mostar.

Ova sourcing-inicijativa je projekat njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, nabavu i logistiku (BME), njemačkog Saveznog ministarstva za privredu i energiju (BMWi), njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ), te njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti