Uprkos moratorijumu - 319 novih službenika "uhljebljeno" u institucijama BiH

16.06.2018. 08:27 / Izvor: RTRS
Uprkos moratorijumu - 319 novih službenika 'uhljebljeno' u institucijama BiH

Od početka mandata aktuelne vlasti na nivou BiH, u zajedničkim institucijama zaposleno je 319 novih službenika različitog profila.

Od početka mandata aktuelne vlasti na nivou BiH, u zajedničkim institucijama zaposleno je 319 novih službenika različitog profila. To se navodi u odgovoru Agencije za državnu službu BiH na pitanje poslanika u Predstavničkom domu PS BiH Mirsada Mešića.

SNSD-ov poslanik Dušanka Majkić kaže da od aktuelne vlasti u Sarajevu tek možemo da očekujemo nova zapošljavanja u periodu do izbora.

Uprkos moratorijumu na zapošljavanje, od 30. marta 2015. godine do 01. aprila 2018. godine, 319 službenika “uhljebljeno” je na državnim “jaslama”. Osim stručnih saradnika, sekretara, veb administratora na nova radna mjesta stupili su brojni direktori, zamjenici, rukovodioci silnih agencija, službi i drugih bh. institucija. Tačan spisak novozaposlenih tražio je SDP-ov poslanik Mirsad Mešić zbog zloupotreba u sistemu zapošljavanja na osnovu javnih konkursa.

Postoje jasne naznake kako državna ministarstva na osnovu jednog konkursa u organe državne uprave zapošljavaju više osoba, mahom savjetnika ministara i bliskih srodnika bh. funkcionera”, rekao je poslanik Mirsad Mešić.

I zaista bliski srodnici akuelnih bh zvaničnika poput supruge ministra Mirka Šarovića ili brata ministra Josipa Grubeše zaposleni su u bh institucijama u vrijeme njihovog mandata. SNSD-ov poslanik Dušanka Majkić kaže da koalicija na bh nivou dobro funkcioniše jer niko nikoga ne sprečava da zapošljava svoje kadrove.

“Ovaj podatak od 319 novozaposlenih službenika nije konačan. Masovno zapošljavanje upravo sada ide u ovim mjesecima do izbora. A možemo pretpostaviti kako će se to odraziti na budžet BiH za 2019. godinu. Možemo konstatovati da svaki od ministara, direktor prima po svom nahođenju a nadležne službe bi poslije izbora trebale napraviti uvidi u potrebe bh institucija”, naglasila je Majkić.

Ukupan broj službenika u zajedničkim institucijama je 3.752. Ako tome dodamo pripadnike Oružanih snaga i bh policijskih agencija dolazimo “armije” budžetskih korisnika na nivou BiH. Procjene su da je to više od 22.000 ali tačan broj niko ne zna.

“Ja mislim da u ovom momentu to nikoga ne zanima. Dakle vlast koja se ni o čemu ne može dogovoriti apsolutno dobro funkcioniše i uopšte ne zanima šta će ostaviti iza sebe”, dodala je Majkić.

Majkićeva je uvjerena da budžet institucija BiH od 950 miliona maraka neće moći da izdrža prijem novozaposlenih državnih službenika što znači da će nova vlast u Sarajevu poslije izbora morati da preispita predizborna zapošljavanja u bh institucijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti