Formula E šansa da Sarajevo postane tehnološki centar, na potezu Gradsko vijeće

21.06.2018. 15:55 / Izvor: Akta.ba
Formula E šansa da Sarajevo postane tehnološki centar, na potezu Gradsko vijeće

Istaknuto je da Sarajevo i dalje ima priliku da bude uvršteno u kalendar za narednu sezonu Formule E, kao i da bi termin održavanja utrke bio krajem juna 2019. godine.

Posljednjeg dana sajma Energa u sarajevskoj Skenderiji održan je panel “Budućnost je pred vratima: Stanje i perspektive električnih automobile u BiH". U sklopu panela upriličeno je izlaganje o potencijalnoj kandidaturi Sarajeva za održavanje utrke Formule E na ulicama glavnog grada BiH. 

Može li Sarajevo opet biti središte poslovnih priča? Možemo li ponovo imati plamen koji smo imali 1984. godine i može li Bosna i Hercegovina ponovo biti top vijesti u svijetu?

Ispred kompanije Sarajevo Sports International, koja je inicijator, suorganizator i promoter ove ideje, šef komunikacija Hajrudin Prolić, prisutnima je pojasnio da bh. prijestonica ima veliku šansu da dobije organizaciju ovog automobilističkog spektakla, te naglasio koje bi benefite za našu državu donio sam događaj.

Istaknuto je da Sarajevo i dalje ima priliku da bude uvršteno u kalendar za narednu sezonu Formule E, kao i da bi termin održavanja utrke bio krajem juna 2019. godine.

"Riječ je o događaju koji bi Sarajevo smjestio u sat vremena živog programa na svjetskim kanalima i događaj koji je već sada zainteresovao sve svjetske medije i prenio informaciju da je Gradsko vijeće Sarajeva podržalo inicijativu o održavanju Formule E", kazao je Prolić.

Naravno, pitanje koje se od početka provlači je da li je moguće. "Naravno da je moguće. Neke analize su već urađene, snimljeni su dijelovi potencijalnih staza, plan evakuacije, imamo već osam ruta i preduslovi definitivno postoje", navodi on.

Ipak, ključna je politička volja. Na potezu je Gradsko vijeće Sarajeva, koje će na sljedećoj sjednici 27. juna raspravljati o izdvajanju sredstava za feasability studiju. U slučaju pozitivne odluke, tehnički tim FIA-e doputovao bi brzo iz Londona u Sarajevo i dao konačni sud o uvjetima za održavanje utrke.

"Ukoliko bi se usvojio prijedlog o potpisivanju ugovora za studiju, oni bi već od 3. do 5. jula boravili u Sarajevu", otkriva Prolić za Akta.ba.

Dakle, studiju bi dobili od najveće Međunarodne automobilističke federacije prema najvećim standardima koja i ukoliko ne bude trke, ostaje građanima BiH, ističe on.

Govoreći o tome šta bi događaj značio za Sarajevo, Prolić kaže da to nije događaj koji bi trajao jedan dan, već pet-šest dana.

"Formula E nije samo ono što vidimo na četiri točka. To je tehnološko čudo i već sada smo dobili ponude svjetskih kompanija koje bi se udružile i pomogle da osnujemo jedan tehnološki hub čime bismo zadržali i mlade ljude koji sve više odlaze", naglašava on.

Najbolja stvar u cijeloj priči je da smo dobili termin u junu 2019. godine koji bi dobio i historijsku notu, koji je datum ubistva Franca Ferdinanda.  Osim toga, termin održavanja je u jeku turističke sezone kada možemo pažnju svijeta usmjeriti na nas, smatra Prolić.

Također, naglašeno je da bi glavni grad BiH dobio ugovor koji bi omogućio da se utrka održava pet godina zaredom što je generacijska šansa za Bosnu i Hercegovina da dobijemo jedan spektakl koji je izvrsna prilika za turizam, ekonomiju, IT sektor i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Prolić je potcrtao da bi Sarajevo, u slučaju dobijanja utrke, vjerovatno postalo regionalni centar za električna vozila, s obzirom da upravo Formula E potencira zelene tehnologije i korištenje električnih automobile.

Sam događaj bi, također, prenosile vodeće svjetske TV kuće, a koliko to znači govori i podatak da su vijest o podršci Gradskog vijeća Sarajeva inicijativi za održavanje utrke Formule E prenijeli najznačjaniji svjetski mediji, poput Reutersa, New York Timesa, Daily Maila…

Inače, podršku projektu su dale mnoge domaće auto-kuće, na čelu sa Udruženjem ovlaštenih prodajno servisnih centara novih motornih vozila FBiH. 

"Privredna komora Federacije kao institucija već danas postaje prijatelj ovom projektu. Sinergijom dva naša udruženja pokušat ćemo Sarajevo učinimo vidljivim čitavom svijetu", istakao je Marko Šantić, predsjednik komore.

S.B. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti