Medijski javni servisi zapadnog Balkana potpisali Memorandum o razumijevanju

28.06.2018. 11:54 / Izvor: Fena
Medijski javni servisi zapadnog Balkana potpisali Memorandum o razumijevanju

Memorandum o razumijevanju otvara put za njihovu suradnju na projektu podrške Evropske unije (EU) vrijednom 1,5 miliona eura.

Rukovodioci šest nacionalnih medijskih javnih servisa zapadnog Balkana (RTSH, BHRT, RTK, MRT, RTCG, RTS) potpisali su danas u Tirani Memorandum o razumijevanju, koji otvara put za njihovu suradnju na projektu podrške Evropske unije (EU) vrijednom 1,5 miliona eura.

"Projekt tehničke pomoći medijskim javnim servisima na zapadnom Balkanu odvijat će se u naredne dvije godine u cilju olakšavanja transformacije medija javnih servisa iz državnih medija u istinske službe za građane što predstavlja jedan od prioriteta EU na zapadnom Balkanu", zaključeno je na dvodnevnoj konferenciji, koja je završena danas u Tirani.

Kao što je predstavljeno na konferenciji, Projekt će raditi na postizanju tri osnovna cilja. Radi se o promociji evropskih standarda i najbolje prakse širom zapadnog Balkana kao zajedničkom referentnom okviru za nezavisne i profesionalne medije, kako u pogledu modela finansiranja, tako i izbora i funkcionisanja organa uprave javnih medijskih servisa;  generiranju sinergije između javnih servisa i regionalnih razmjena politika i praksi za novu fazu u procesu reforme medija, koja uključuje integrirane redakcije, uredničke smjernice i dugoročne strategije i širenju i podržavanju suradnje u sferi istraživačkog novinarstva, mehanizama koprodukcije na odabrane teme i regionalne razmjene digitaliziranih  arhivskih materijala.

"Konferencija je okupila oko 60 učesnika, među kojima su predstavnici međunarodnih organizacija, direktori i viši zvaničnici javnih medijskih servisa, donosioci političkih odluka, predstavnici nevladinih organizacija i radiodifuznih regulatornih tijela iz Albanije, BiH, Kosova, BJR Makedonije, Crne Gore i Srbije", saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Projekt provode Međunarodna federacija novinara (IFJ) zajedno sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU), Evropskom federacijom novinara (EFJ), Austrijskim javnim emiterom (ORF), Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) i Uredom evrovizijske razmjene vijesti za jugoistočnu Evropu (ERNO).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti