U Bihaću održana konferencija o ekonomskom potencijalu bh. dijaspore

03.07.2018. 08:49 / Izvor: Akta.ba
U Bihaću održana konferencija o ekonomskom potencijalu bh. dijaspore

Konferencija je okupila preko stotinu učesnika i učesnica iz zemlje i svijeta.

U protekli petak i subotu u Bihaću je održana konferencija “Bosanskohercegovačka izvrsnost – uloga dijaspore u jačanju ekonomskih kapaciteta Bosne i Hercegovine” koju su organizovali Ekonomski fakultet Univerziteta u Bihaću i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona uz podršku USAID Projekta "Diaspora Invest". Partneri na konferenciji bili su Privredna komora Unsko-sanskog kantona, BH Futures Fondacija, Turistički klaster "Una“, WWF Adria „Zaštićenim područjima za prirodu i ljude“, prenosi diasporainvest.ba.

"Kompanije koje su pokrenute od investitora iz dijaspore uključuju najbolje svjetske prakse, gotovo u potpunosti su orijentisane na izvoz, te Bosanci i Hercegovci donose investicije u gradove iz kojih vode porijeklo. To je dobra vijest i za Bihać, i za Unsko-sanski kanton, zato vjerujem da će današnja diskusija ohrabriti napredak na ovom polju", zaključio je Andrew Boegel, šef Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

"Naši ljudi u svijetu su poznati kao radišni i obrazovani. S ovom konferencijom želimo otvoriti vrata za nove investicije i pozvati naše ljude da ovdje ostvare svoje snove i ideje", kazala je konzulica BiH u Australiji Đemila Talić-Gabriel.

Konferencija je okupila preko stotinu učesnika i učesnica iz zemlje i svijeta, a ključne teme skupa su potencijal bh. dijaspore te šanse za investicije u turistički potencijal Unsko-sanskog kantona.

Foto: Majda Balić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti