Novalić: Izgradnja tunela Hranjen započet će u ovoj godini

17.07.2018. 14:21 / Izvor: Fena
Novalić: Izgradnja tunela Hranjen započet će u ovoj godini

Izgradnja tunela Hranjen kao dijela buduće dionice Goražde - Sarajevo uopšte nije upitna i ona će započeti u ovoj godini - navodi premijer Federacije BIH Fadil Novalić.

Izgradnja tunela Hranjen kao dijela buduće dionice Goražde - Sarajevo uopšte nije upitna i ona će započeti u ovoj godini - navodi premijer Federacije BIH Fadil Novalić.

Prilikom boravka u Goraždu ponovio je da je novac obezbjeđen i da samoj izgradnji predstoji okončanje neophodnih procedura.

Po riječima Novalića, putna komunikacija Goražde – Sarajevo je strateško opredjeljenje Vlade FBIH kao i oba doma federalnog parlamenta što je potvrđeno i u ovogodišnjem budžetu koji je, kao i njegovo izvršenje, zakonska kategorija.

"Predstoji nam da još Skupština BH Telekoma iz čije dobiti će se finansirati prva faza izgradnje tunela, donese odluku i da se novac transferira, a Skupština je zakazana u narednih desetak dana", pojašnjava Novalić, dodajući da uporedo s tim traje tenderska procedura za izbor izvođača radova.  

"Otvorena je tenderska dokumentacija, imamo nekih problema oko žalbe jedne rudničke kompanije, ali to je sve tehnika. Novac je obezbjeđen i procedure su obezbjeđene. Znači bit će ako ne u avgustu onda u septembru, zavisi od žalbenog postupka koji je korektiv javnih nabavki. Novac će svakako biti prije okončanja tenderske procedure", tvrdi premijer Federacije BIH.

Naglašava da sredstva nisu uopće upitna uprkos tome što je jedna sjednica Skupštine BH Telekoma odgođena.

"Odgođena je upravo iz razloga što nije bilo uvršteno ovo pitanje koje mi smatramo glavnim. Na dnevnom redu je bilo operativno poslovanje telekoma koje je standardno, a mi smo rekli da nas pored toga zanima ovo ekskluzivno pitanje koje je pomak u pristupu i tretmanu BPK Goražde. Mi želimo što prije krenuti sa izgradnjom tunela", kazao je Novalić.

Tender za izbor izvođača radova JP Autoceste FBiH raspisalo je u aprilu. Rok za izgradnju 5,8 km dugog tunela Hranjen je 36 mjeseci a vrijednost radova iznosi 70 miliona maraka. Tender koji je u toku odnosi se na prvu fazu izgradnje, a to je proboj tunela i postavljanje podgrade, što predstavlja najznačajniji i najzahtjevniji dio prilikom izgradnje ovakvog objekta.

Vrijednost radova u drugoj fazi iznosi 120 miliona KM, a sredstva će biti naknadno obezbijeđena. Izgradnjom moderne saobraćajnice će se cestovna udaljenost između Goražda i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti