Semberski drvni poluproizvodi i na kineskom tržištu​

18.07.2018. 09:37 / Izvor: SRNA
Semberski drvni poluproizvodi i na kineskom tržištu​

Izvoz drvnih poluproizvoda iz Semberije počeo je i na kinesko tržište, objavljeno je danas na internet stranici Gradske uprave.

Izvoz drvnih poluproizvoda iz Semberije počeo je i na kinesko tržište, objavljeno je danas na internet stranici Gradske uprave.

Porodično preduzeće "Erić M" iz Dazdareva, koje se bavi preradom drveta i proizvodnjom parketa i peleta, osim već ustaljenih tržišta, počelo je izvoz drvnih poluproizvoda u Kinu. 

"Ovo preduzeće, osnovano 1992. godine, jedno je od najperspektivnijih porodičnih drvoprerađivačkih preduzeća na području Bijeljine, a trenutno zapošljava 40 radnika", navodi se u tekstu.

Vlasnici preduzeća istakli su da se radi prerada hrasta i jasena i proizvodi nekoliko vrsta hrastovog parketa koji je tražen u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Švedskoj, Srbiji i Makedoniji. 

Erići navode da, osim kvalitetnog parketa, proizvode i kvalitetan hrastov pelet, te da sve što proizvedu odmah i prodaju i da već sada imaju obezbijeđenu i ugovorenu proizvodnju do septembra. 

Cijena tone peleta je 330 KM, a za njegovu proizvodnju iskoristi se sve što preostane nakon rezanja hrastovih trupaca.

"U fabrici smo zadržali radnike koje smo zaposlili prije 10 ili 15 godina, što dovoljno govori o odnosu poslodavca prema radnicima, te o uslovima u kojima oni rade. Redovno isplaćujemo plate i doprinose i nastojimo da se ponašamo kao jedna velika porodica", ističu u rukovodstvu preduzeća

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti