Drugi Innovation cafe u Tuzli: "Razgovor u liftu" pred investitorima

24.07.2018. 13:22 / Izvor: Avaz.ba
Drugi Innovation cafe u Tuzli: 'Razgovor u liftu' pred investitorima
OTVORI GALERIJU

Pored izazivanja velike pažnje investitora, startup-i su, također, imali zadatak impresionirati prisutne goste događaja, tačnije, partnere i potencijalne buduće korisnike njihovog proizvoda.

U prostorijama Njemačkog centra za robotiku – DKR, u realizaciji CEE FREIRAUM-a i Fondacije za inovacije, tehnologije i transfer znanja – FITT, nedavno je održan je 2. Innovation café. To je ujedno i 2. Innovation café održan u Bosni i Hecegovini, po uzoru na razvijene evropske zemlje.

Innovation Café bio je koncipiran na način da startup-i u kratkom vremenskom roku, od tri minuta, po uzoru na "razgovor u liftu", prezentuju svoj proizvod ili ideju pred investitorima. Pored izazivanja velike pažnje investitora, startup-i su, također, imali zadatak impresionirati prisutne goste događaja, tačnije, partnere i potencijalne buduće korisnike njihovog proizvoda.

Prisutnima se obratio prof.dr. Mirsad Hadžikadić s temom "Napredne tehnologije" te Edhem Eddie Čustović s temom "Inovacije kao ekonomski imperativ". Obojica predavača su ostavili publiku bez daha i još jednom pokazali svoje znanje i sposobnost prenošenja znanja, iskustva i emocija. Kroz svoja izlaganja, i pored stručnih stvari koje su podjelili sa publikom, aktivno su pokušavali, i vjerujem da su uspjeli, motivisati mlade ljude i student iz publike.

Na 2. Innovation Café – u predstavilo se devet startup-a i to: Gradient, Smart Box, TraceBrace, LASONA, Herba Sens, BUENO, HTS, Smart Ball Extinguisher.

Ideje i proizvodi su bili raznoliki od prirodnih sokova i hrane, preko "pametne kutije" za djecu, do narukvice koja signalizira nasilje. Svi oni su smogli snage i napravili svoj prvi korak, a to je ono prvo predstavljanje, iskakanje iz kutije i predstavljanje široj publici. Nekima je to strast i rade s lakoćom, dok su drugi jako kvalitetni, a slabiji prezentatori, na ćemo aktivno raditi i pokušati poboljšati cjelokupno izlaganje svih startupova sa kojim ćemo surađivati i koje ćemo podržavati.

"Naš cilj je izgradnja efikasnog regionalnog poduzetničkog ekosistema, koji će mlade startup-e usmjeriti ka poslovnom tržištu. Kroz CEE FREIRAUM projekat, mladi startup-i će imati priliku da steknu znanja I razviju skup vještina, koje će im pomoći da uđu na velika vrata inostranog tržišta. Ovo je i najveći razlog zbog čega su sinoć i razlog zbog kojeg će u budućnosti, startupi izlagati na engleskom jeziku, jeste njihov rast na međunarodnom tržištu. Cilj nam je što veći kvalitet startup-ova koji će biti u rangu svjetskih kompanija i koji će predstavljati BiH u najboljem svijetlu, a u budućnosti i zapošljavati ljude u BiH", navode iz Centra za robotiku DKR.

Važno je podstaknuti mlade ljude da upotpunosti iskoriste potencijal, kojim su bogati te da na taj način doprinesu i osnaživanju privrede Bosne i Hercegovine. Po reakcijama sinoćnih posjetitelja, dalo se zaključiti da je CEE FREIRAUM na dobrom putu da to i postigne.

U septembru nagrađeni startup u Sarajevu pod nazivom "HaBeetat" odlazi u Njemačku gdje će imati priliku da bolje upozna startup ekosistem te zemlje, gdje će proći mentoring proces, imati razgovore sa velikim kompanijama i ekspertima u polju poduzetništva.

CEE FREIRAUM je u sklopu ovog događaja ozvaničio i suradnju sa BH Futures Foundation, te će u budućnosti zajedničkim snagama raditi na kvalitetu obrazovanja mladih, podržavati mlade i ambiciozne ljude, te ih motivisati da rade puno više na sebi i razvoju svojih ideja.

Podsjećanja radi, u istoj realizaciji, 1. Innovation Café se održao u Sarajevu u Hotelu Evropa, 08.06.2018. Na 2. Innovation Café-u prisustvovalo je preko stotinu gostiju, preko petnaest investitora i devet startupova.

Sljedeći Innovation Café održat će se u septembru u Mostaru, te se nadamo još većem odzivu mladih ljudi, kao i još kvalitetnijim startup-ima, poručuju iz DKR-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti