Priština povukla dodatne carine na najveći dio proizvoda

25.07.2018. 14:37 / Izvor: Akta.ba
Priština povukla dodatne carine na najveći dio proizvoda

Na sastanku je zatraženo da se ukinu i druge ranije donijete mjere.

Kosovo je djelimično ukinulo zaštitne mjere  na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza, nakon pritiska zemalja CEFTA-e i najavljenog, ministarskog sastanka koji je ovim povodom, danas održan u Beogradu. Povučene su prethodno donijete mjere dodatnih carina za 30 odsto. 

"Pozdravljam ovu odluku ali djelimično ukidanje mjera apsolutno nije dovoljno i očukujemo da narednih dana dođe do njihovog potpunog ukidanja. Prištinske mjere su u suprotnosti sa pravilima CEFTA-e i nanijeta je šteta i CEFTA-i kao zoni slobodne trgovine, zemljama pojedinačno ali i privrednicima koji zadnjih dana nisu mogli da izvoze u skladu sa pravilima slobodne trgovine", izjavio je nakon sastanka ministar Šarović.

Na sastanku je zatraženo da se ukinu i druge ranije donijete mjere: dodatne akcize na građevinske blokove i brašno iz Srbije, na mlijeko i mliječne proizvode iz BiH te tehničke prepreke za izvoz piva iz Crne Gore.

Ministar Šarović naglasio je da je današnjim zaključcima sastanka „data šansa principima slobodne trgovine, ali i Prištini da izađe iz jedne vrste samoizolacije u koju se stavila uvođenjem ovih nepotrebnih i spornih mjera.

Poslije sastanaka ministara zaduženih za trgovinu, poljoprivredu i ekonomiju Srbije, BiH i Makedonije, kao i resornog predstavnika Crne Gore, Šarović je rekao da je, usvojenim zajedničkim zaključcima, ostavljeno pravo da ako se to ne desi u najskorije vrijeme, svaka od strana u okviru Cefte preduzme mjere za koje bude smatrala da su adekvatne. 

"Tako će i BiH pomno pratiti da li će se Vlada Kosova i nadležne institucije vratiti u okvire CEFTA i izbjeći jednu vrstu samoizolacije, jer je ova mjera nanijela štetu ne samo pojedinačno zemljama i privrednicima, nego i šteta za razvoj CEFTA, njenu reformu i razvoj principa slobodne trgovine", rekao je Šarović na zajedničkoj konferenciji za novinare. 

On je istakao da je za BiH veoma bitno ukidanje carinskih barijera na mlijeko i mliječne proizvode. 

"Riječ je o šest tarifnih, od kojih za tri tarifne linije nije evidentiran izvoz iz BiH na Kosovo, pa to, na neki način govori o apsurdnosti same odluke, jer je saldo nula za 2017. godinu", rekao je Šarović. 

On je ocijenio da je današnjim zaključcima data šansa slobodnoj trgovini u kojoj je pozivana jedna od strana da se vrati u okvire CEFTEi njenih pravila. 

"S obzirom na to da smo samo djelomično zadovoljni, očekujemo da se ukinu zaštitne mjere i carine i na preostale proizvode, kako za voće i povrće, tako i za mlijeko i mliječne proizvode, ali i neke druge barijere, kada su u pitanju Crna Gora i Albanija", rekao je Šarović.

Akta.ba/SRNA

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti