Općina Novi Grad Sarajevo sufinansira obavljanje pripravničkog staža

31.07.2018. 08:52 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad Sarajevo sufinansira obavljanje pripravničkog staža

Pomoćnik Općinskog načelnika Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, potpisao je sa šest partnerskih kompanija.

Pomoćnik Općinskog načelnika Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, potpisao je sa šest partnerskih kompanija i ustanova ugovore o sufinansiranju pripravničkog staža za 32 nezaposlene osobe. 

Šesnaest osoba koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje Novi Grad sa visokom stručnom spremom i 16 sa srednjom stručnom spremom imat će priliku da rade u  kompanijama  Centrotrans Eurolines d.d Sarajevo i Bestfin d.o.o., osnovnim školama "Osman Nuri Hadžić" i "Fatima Gunić" te javnim preduzećima Televizija Kantona Sarajevo i Olimpijski bazen Otoka. 

Partnerske kompanije će u skladu sa vlastitom procedurom podnjeti zahtjev Birou Novi Grad Sarajevo za posredovanjem u obezbjeđenju potencijalnih pripravnika.

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Javnom ustanovom Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo već četvrtu godinu provodi ovu mjeru podsticaja privrednim subjektima kroz sufinansiranje zapošljavanja pripravnika, putem Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj, a u cilju povećanja zaposlenosti na području općine Novi Grad Sarajevo. Na taj način ova lokalna zajednica pokušava da olakša mladim ljudima da steknu prvo radno iskustvo, a samim tim i da lakše dođu do zaposlenja. 

"Ovaj vid sufinansiranja pripravničkog staža i saradnje ima širu dimenziju kroz partnerstvo u lokalnoj zajednici i daje šansu održivom zapošljavanju, obzirom na iskustvo iz prethodne tri godine u provođenju ove mjere putem koje je više od dvije trećine pripravnika zadržano u stalni radni odnos u kompanijama", kazao je Džemaludin Kahrović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti