Izvještaj o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2017. godinu

04.08.2018. 08:13 / Izvor: Akta.ba
Izvještaj o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2017. godinu

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju izvršenja budžeta institucija BiH za 2017. godinu.

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju izvršenja budžeta institucija BiH za 2017. godinu.

Izvještaj o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH predstavlja konsolidovani - zbrini izvještaj svih budžetskih korisnika i daje ukupnu sliku budžetske potrošnje na nivou institucija BiH.

"U tom smislu izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH koji je revidiran predstavlja zajedničku odgovornost budžetskih korisnika, Ministarstva finansija i trezora i Vijeća ministara BiH", saopćeno je iz Ureda za reviziju institucija BiH.

U saopćenju se navodi da je Ured za reviziju institucija u ovogodišnjem izvještaju iskazao mišljenje s rezervom na finansijski izvještaj, uz dodatno skretanje pažnje na utvrđene nedostatke, dok je na usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija Ministarstva sa zakonima i propisima skrenuta pažnja na revizijom uočene nedostatke.

Prema podacima prezentovanim u izvještaju, ukupno ostvareni rashodi Budžeta institucija BiH u 2017. godini iznose 1.930.643.987 KM i odnose se na rashode institucija u iznosu od 948.145.821 KM i na servisiranje javnog duga u iznosu od 983.258.749 KM.

Izvještajem se nastojao sagledati cjelokupan sistem planiranja, usvajanja i izvršenja budžeta kao i značajniji procesi u neposrednoj vezi s planiranjem i izvršenjem Budžeta institucija BiH za 2017. godinu.

Revizijom je obuhvaćena i implementacija preporuka datih u Izvještaju za 2016. godinu.

Ured za reviziju je izradio i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama, kojim su sublimirani nalazi i preporuke iz svih revizija realizovanih u revizionom ciklusu za 2017./2018. godinu.

"Želimo da naglasimo važnost realizacije preporuka iz ovog izvještaja, s obzirom na njihovu sistemsku prirodu i činjenicu da bi od njihove realizacije korist imao veći broj institucija. Opširnije informacije o nalazima do kojih se došlo, zaključcima i preporukama iz Izvještaja o reviziji izvršenja budžeta institucija Bosne i Hercegovine te Godišnjeg revizorskog izvještaja o glavnim nalazima i preporukama odnosno cjelokupan tekst ovih izvještaja mogu se naći na web stranici Ureda za reviziju institucija BiH", saopćeno je iz te institucije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti