Nestaje prostora za radioaktivni otpad

05.08.2018. 10:35 / Izvor: Glas Srpske
Nestaje prostora za radioaktivni otpad

Radioaktivni otpad sa teritorije Republike Srpske se u prethodnom periodu skladištio u prostorijama bivše kalibracione laboratorije ovog preduzeća.

Radioaktivni otpad koji je prikupljen u proteklom periodu uskladišten je na privremenim lokacijama koje nisu najpouzdanije, što predstavlja rizik po zdravlje stanovništva, ali i ozbiljnu prijetnju po bezbjednost ukoliko ovaj opasni materijal eventualno dođe u pogrešne ruke i bude iskorišćen za terorističke aktivnosti.

Na ovo je u svom izvještaju o radu za 2017. godinu upozorila Državna regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH. Kako se navodi, ovaj opasni otpad trenutno se skladišti na 19 privremenih lokacija koje su uglavnom nalaze u krugu preduzeća koja su u svojoj proizvodnji koristila radioaktivne izvore. Jedno od njih je i, kako je navedeno, preduzeće "Rudi Čajavec" iz Banjaluke.

Radioaktivni otpad sa teritorije Republike Srpske se u prethodnom periodu skladištio u prostorijama bivše kalibracione laboratorije ovog preduzeća.

Zbog nepostojanja centralnog i specijalno opremljenog skladišta u BiH, ovaj opasni materijal se i danas nalazi na ovoj lokaciji i to u transportnom kontejneru.

Prema riječima direktora Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinka Zeljke, postupak određivanja centralnog skladišta je u toku i kao moguće lokacije razmatraju se one iz neperspektivne vojne imovine koje bi mogle zadovoljavati međunarodne standarde za ovakvu vrstu namjene.

On nije želio otkriti koji bi to vojni objekti mogli poslužiti u ovu svrhu, navodeći da je Agencija na ovim aktivnostima angažovana još od 2016. godine.

"Tokom prošle godine obišli smo nekoliko objekata, ali ove lokacije nisu bile prihvatljive", istakao je on.

Koji bi to vojni objekti mogli poslužiti u ovu svrhu nisu mogli reći ni u Ministarstvu odbrane BiH.

Kako je za "Glas Srpske" pojasnio zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić, riječ je o objektima koji spadaju u neperspektivnu vojnu imovinu nad kojom ovo ministarstvo nema nikakvu nadležnost.

Oni se nalaze u vlasništvu lokalnih zajednica i vjerujem, kada Agencija ocijeni kao prihvatljivu neku lokaciju, da će od lokalnih vlasti morati da traži saglasnost - rekao je Jerinić.

Demontirano 160 gromobrana

U BiH ne postoji nuklearni otpad, ali ima određenih količina radioaktivnog. Radi se o demontiranim radioaktivnim gromobranima, medicinskom, industrijskom i vojnom otpadu, te starim dojavljivačima požara koji su ugrađivani prije tridesetak godina.

Do sada je demontirano više od 160 gromobrana, a ostalo je još, kako navode nadležni, da bude skinuto i stavljeno van upotrebe 300 ovih uređaja, koji mogu predstavljati opasnost po zdravlje stanovništva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti