Protivgradni sistem funkcionira samo u jednom bh. entitetu

09.08.2018. 08:24 / Izvor: Federalna.ba
Protivgradni sistem funkcionira samo u jednom bh. entitetu

Danas u Federaciji ne postoji protivgradni sistem.

Poljoprivrednici iz Federacije BiH strahuju od vremenskih nepogoda i gradonosnih oblaka koji za samo nekoliko minuta mogu uništiti kompletne zasade, ali i njihova ulaganja.

Do ovog mjeseca zabilježen je rekordan broj padavina grada od kada se mjere na području Bosne i Hercegovine. Poljoprivrednici kažu, da su se vlasti oglušile na njihove probleme. Protivgradni sistem u Federaciji uopšte ne postoji, dok Republika Srpska posjeduje čak dva najsavremenija meteorološka radara na Balkanu. Dok jedni tvrde kako je protivgradna zaštita učinkovita, drugi kažu da je taj sistem skup i neučinkovit, javlja Federalna.ba.

Broj dana s gradom tokom ove sezone prevazišao je sve prosjeke u historiji mjerenja bh. meteorologije. Najviše štete pretrpjeli su poljoprivrednici. U sjeverozapadnom dijelu zemlje led je, kažu, uništio i do 70 posto usjeva, a prijeti da će potpuno uništiti malinarstvo. Od države, žale se, pomoći nema.

"Protivgradne mreže su neophodne za voćarstvo i malinarstvo. U Federaciji se to slabo praktikuje, Ministarstvo poljoprivrede slabo podstiče proizvođače da se zaštite. Svjedoci smo da je zbog nemara države i ministarstava poljoprivrede došlo skoro pa do gašenja malinarastva", ističe Dževahir Babić, predsjednik Skupštine udruženja Krajina-Cazin.

Do 1991. godine protivgradna zaštita bila je u nadležnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine. Danas u Federaciji ne postoji protivgradni sistem. Ali, postoje i drugi načini za zaštitu od grada.

"Privrednici i poljoprivrednici se mogu zaštiti i na druge načine, kako fizički tako i osiguranjem, tako da postoje mnoge mjere zaštite od grada. 2018. imamo probijen višegodišnji rekord od 125 godina od kada mjerimo za Meteorološku stanicu Sarajevo po broju dana s gradom", navodi klimatolog Bakir Krajinović.

U Republici Srpskoj postoji organiziran vid protugradne zaštite, koji posjeduje radarski sistem koji je smješten na području planine Borja i pokriva 24 opštine iz ovog entiteta, te uz sklopljene ugovore sa lokalnim upravama, brani teritoriju Brčko Distrikta i opštine Gradačac iz Federacije. Za savremeni protivgradni sistem entitetska vlada izdvojila je 25 miliona maraka.

"Prije nekih mjesec smo nastupili prema svim lokalnim upravama u Federaciji BiH koja graniči s našim branjenim područjem, koji su takođe imali velike štete u ovoj godini da se uključe u naš sistem, kako bi na najbolji i najjeftiniji način donekle umanjili te štete", navodi direktor JU Protivgradna preventive RS Tihomir Dejanović.

Efikasnost ove zaštite je 70 procenata, kaže Dejanović. Na branjenom području raspoređeno je 218 protivgradnih stanica. Zaključno s ovim danom ispaljeno je 1.370 raketa, dok taj broj prethodnih sezona nije prelazio 820.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti