Osigurano 70.000.000 KM za cestovno povezivanje Goražda i Sarajeva

11.08.2018. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Osigurano 70.000.000 KM za cestovno povezivanje Goražda i Sarajeva

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić boravio je u petak u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić boravio je u petak u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Na sastanku sa predsjedavajućom Skupštine, premijerom i ministrima u Vladi BPK Goražde razgovarao je o aktualnim pitanjima i projektima  vezanim za razvoj našeg kantona sa akcentom na projekat cestovnog povezivanja Goražda sa Sarajevom.

Ovom prilikom izraženo je zadovoljstvo činjenicom  da je realizacija projekta izgradnje brze ceste Goražde-Sarajevo izvjesna, a istaknuto je i da su sredstva u iznosu od 70.000.000 KM spremna za finansiranje izgradnje tunela Hranjen na ovoj dionici. Podršku ovom projektu dalo je i Vijeće ministara BiH otklonivši  i posljednje prepreke za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta.

"S tog aspekta morali smo iskazati punu zahvalnost za sve što je urađeno a iskoristili smo priliku i  da predstavimo neke specifičnosti BPK Goražde. Poznato je da naš kanton ima problem u smislu finansiranja svih onih budžetskih pretpostavki koje naš kanton mora ispuniti kao i svi drugi kantoni u Federaciji sa osvrtom na sve one pozitivne ekonomske parametre koje imamo u smislu povećanja broja zaposlenosti, omjera uvoza i izvoza, te generalno pozitivnih stvari koje se dešavaju kada govorimo o privredi i privrednim aktivnostima. Tražimo dodatni stimulans u privlačenju investicija i naravno, neizbježno  pitanje su evropske integracije. Naš kanton  trenutno radi na odgovorima na dodatna pitanja iz Upitnika i to biti jako brzo urađeno", kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, realizacija ovog projekta predstavlja najvažniju okosnicu ukupne reintegracije BiH i onog što bi ona trebala biti u budućnosti. Razvoj infrastrukture je definisan kao jedan od najvažnijih segmenata razvoja Kantona, a ovom prilikom on je najavio i početak radova na realizaciji projekta.

"Riječ je od 13,7 kilometara koji će u principu skratiti put od Sarajeva do Goražda za skoro 50 kilometara i mogu kazati da će mjesec avgust i septembar biti presudni kada ćemo zajedno sa drugim nivoima vlasti zatvoriti ukupnu finansijsku konstrukciju koja će značiti i realizaciju izgradnje tunela i preostalih sedam kilometara puta čija je realizacija sasvim izvjesna. Ovaj put će predstavljati okosnicu boljeg ekonomskog, društvenog, kulturnog i ukupnog integrativnog povezivanja Kantona sa Sarajevom, ali i sa čitavom BiH. Uvijek sam bio jedan od najvećih pobornika i zagovornika da Goražde ima jednu vrstu simboličnog i važnog statusa koji će mu omogućiti samoodrživost, prije svega finansijsku , te i dalje kao i do sada ostajem na tom stanovištu i sasvim sigurno ću i u buduće biti partner vlastima u BPK Goražde kako bi on dobio ono što je i zaslužio u vrijeme agresije, ali poslije nje", riječi su predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Na sastanku se govorilo i o migrantima kao i o ulozi našeg kantona u procesu evropskih integracija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti