Poznati rukometni trener u projektu proizvodnje aronije i borovnice

20.08.2018. 08:15 / Izvor: Fena
Poznati rukometni trener u projektu proizvodnje aronije i borovnice

Dodaje da je zadovoljan ostvarenim rezultatima, te da se uzgojem spomenutih poljoprivrednih kultura počeo baviti iz hobija.

Uz rukomet, koji je zavolio još kao dječak, poznati trener i sportski stručnjak Asim Šahman sve više  postaje, kako kaže, ovisnik o prirodi i neiscrpnim ljepotama koje ona nudi.

Zato nije ni čudo što je prije pet godina na lokaciji Gredina u bugojanskoj općini, na nadmorskoj visini od 700 metara, kupio oko 54 duluma nekorištenog i zapuštenog zemljišta, koje je najprije kultivirao a onda stavio u funkciju.

"Na površini od oko deset duluma zasijali smo oko 1.100 stabala aronije, i oko hiljadu stabala borovnice. Na drugom dijelu imanja nalaze se zasadi maline koju ove godine, zbog niske cijene, nismo ni brali", kazao je Šahman.

Dodaje da je zadovoljan ostvarenim rezultatima, te da se uzgojem spomenutih poljoprivrednih kultura počeo baviti iz hobija.

"Nakon sportske karijere i silnih putovanja, odigranih turnira i mečeva, moja porodica je odlučila da se definitivno vrati u BiH. Želja nam je bila da se nečim bavimo u miru i bez stresa, a ako bude od toga neke koristi, još bolje. Ako ne, uživat ćemo u pogledu na grad koji je s ovog mjesta fantastičan", kaže Šahman.

Ističe da je s plantaže aronije ovih dana ubrao oko devetsto kilograma veoma kvalitetnog ploda, od kojeg je u prerađivačkom pogonu u Gračanici spravljeno više od 650 litara čistog, koncentriranog soka.

Zbog trenutnog stanja u malinarstvu, razmišlja o tome da se u narednom periodu odredi prema tržištu i uveze specijalne mašine za spravljanje sokova i džemova od raznog voća.

"Također, planiramo proširiti zasade aronije, a značajne prinose očekujemo i od borovnice. U kasnijoj fazi, na jednom grmu trebalo bi biti oko sedam kilograma borovnice", naglasio je.

Na jednom dijelu zemljišta porodica Šahman uzgaja i povrće, uglavnom za vlastite potrebe, a posjeduje i oko dvadesetak košnica pčela.

"Supruga i ja željeli smo da imamo zdravu, organsku hranu. Drago mi je da smo uspjeli u tome. S Gredina kući nosimo voće i povrće, za koje znamo da ne sadrži nikakve hemijske dodatke", naglašava Šahman.

Zaključuje da je svaki uspjeh zagarantiran, ako se čovjek u potpunosti posveti poslu kojim se bavi.

Najavljuje, također, još kvalitetniji međunarodni turnir "Rukomet je moja budućnost" idućih godina, te skori završetak projekta izgradnje modernog sportsko-rekreacionog centra "Biser Rostovo".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti