Vjekoslav Vuković novi član Upravnog odbora Eurokomore

08.09.2018. 11:12 / Izvor: Akta.ba
Vjekoslav Vuković novi član Upravnog odbora Eurokomore

Uprkos tome što je mala zemlja, velikog potencijala, Bosna i Hercegovina poznaje svoje mjesto u globalnoj mreži poslovnog spajanja.

U organizaciji Unije privrednih komora Republike Turske (TOBB) jučer je u Istanbulu održan sastanak pridruženih i korespodentnih članica Eurokomore na kojem je prisustvovao dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković.

Uz učešće predstavnika komora članica Eurokomore, upravnog odbora TOBB-a, te predstavnika vlasti i biznismena iz Republike Turske, prije početka sastanka predstavljen je projekt Biznis dijalog Turska-Europska Unija za koji se vjeruje da će unaprijediti odnose Turske i Europske Unije.

Po završetku uvodnog dijela i prezentacije projekata, uslijedio je sastanak pridruženih i korespodentnih članica Eurokomore na kojem je izabran Upravni odbor za 2019. godinu. Kao jedan od nominiranih dopredsjednik Vuković je dobio punu podršku prisutnih predstavnika članica komore i izabran je za člana Upravnog odbora.

Nakon izbora u Board direktora čije se formalno potvrđivanje očekuje na Generalnoj skupštini Eurokomore koja će biti održana u Briselu početkom listopada 2018.

Dopredsjednik Vuković je u svom kratkom obraćanju naglasio da smo globalizacijom koja je prethodnih godina stavljena kao ključ gospodarskog rasta i razvoja, a koja je rezultirala integracijom svijeta u globalno selo, nedostatkom povjerenja, suradnje i poslovnog prijateljstva, suočena sa velikim izazovima.

Uprkos tome što je mala zemlja, velikog potencijala, Bosna i Hercegovina poznaje svoje mjesto u globalnoj mreži poslovnog spajanja. Suradnja gospodarstva, države i politike moraju biti u potpunoj sinergiji, jer su institucije i politike te koje kreiraju bolje poslovno okruženje na tragu aktualnih zahtjeva gospodarstva putem Vanjskotrgovinke komore i komora entiteta. Buduća očekivanja ove sinergije su veća služnost privatnom-gospodarskom sektoru razvojem adekvatnih sistema za edukacije, inovacije i bolju domaću i međunarodnu suradnju, od strane institucija vlasti.

Kao novoimenovani član Upravnog odbora, dopredsjednik Vuković je istaknuo da će se ispred Vanjskotrgovinske komore BiH kroz svoje buduće aktivnosti za sve mogućnosti zajedničkog rada i jačanja suradnje, promoviranja regiona, ali i promoviranje Bosne i Hercegovine, njene industrije i gospodarstva.

Dopredsjednik je na kraju izrazio zahvalnost predsjedniku Leitlu i kolegama iz regije na svome pruženoj podršci i ukazanom povjerenju. Kao dobrom domaćinu, dopredsjednik Vuković se posebno zahvalio predsjedniku Hisarciklioglu uručivši mu prigodan poklon.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti