Mašine u "Sanici" prekrila paučina, radnici bježe van BiH

25.09.2018. 08:21 / Izvor: Nezavisne novine
Mašine u 'Sanici' prekrila paučina, radnici bježe van BiH

Proizvodnja u Drvnoj industriji "Sanica" u istoimenom mjestu nadomak Ključa nije pokrenuta ni četiri godine nakon što su "Unsko-sanske šume" kupile ovo preduzeće.

Proizvodnja u Drvnoj industriji "Sanica" u istoimenom mjestu nadomak Ključa nije pokrenuta ni četiri godine nakon što su "Unsko-sanske šume" kupile ovo preduzeće, koje je decenijama bilo motor ekonomskog razvoja čitavog kraja.

"Bukov list pada ovih dana na 'Sanicu' i meni kao načelniku, ali i svim građanima Ključa, a pogotovo saničke doline, žao je što firma nije proradila, a polagali smo tolike nade u njenu revitalizaciju. To je bio izvor nade da će se radnici vratiti na posao, da ćemo zaposliti jedan broj mladih ljudi koji, nažalost, napuštaju ove prostore i odlaze trbuhom za kruhom", kaže za "Nezavisne" Nedžad Zukanović, načelnik Ključa.

On je podsjetio kako mašine u DI "Sanica" već duže od deceniju stoje ugašene nakon što je proizvodnja u preduzeću prekinuta poslije neuspješne privatizacijske avanture. Kaže kako su lokalne vlasti umorne od neprestanog ponavljanja pitanja o sudbini ovog preduzeća te da su sva dosadašnja obećanja od strane kantonalnih vlasti i nadležnih institucija ostala samo mrtvo slovo na papiru.

Posljednja nada za "Sanicu" pojavila se prošle godine, kada je interesovanje za njenu kupovinu pokazala katarska kompanija "Hamdo Group". Katarani su obećali da će za kupovinu izdvojiti 2,6 miliona maraka i da će u proizvodni proces i zapošljavanje oko 200 radnika uložiti dodatnih četri miliona maraka. Međutim, naposlijetku se odustalo od prodaje, jer je namjera kupca bila da većinu sredstava za ulaganje obezbijedi kroz kreditni aranžman, pri čemu bi zalog bila imovina firme.

U preduzeću "Unsko-sanske šume", koje je prije četiri godine postalo vlasnik "Sanice", kažu kako je tada bilo planirano da ovo preduzeće posluje kao njihova firma kćerka i bavi se preradom drveta.

"Nažalost, pokazalo se kako su predviđena ulaganja prevelik zalogaj za nas, posebno iz razloga što je svake godine dobit našeg preduzeća usmjeravana ka realizaciji javnih projekata u lokalnim zajednicama. Zbog toga smo bili primorani da firmu ponudimo na tržištu", rekao je direktor "Unsko-sanskih šuma" Haris Mešić. U međuvremenu, zbog nezainteresovanosti kupaca proizvodna postrojenja u "Sanici"  prekrivena su paučinom i prašinom, a radnici prepušteni sami sebi. Mnogi od njih danas se snalaze kako znaju, a značajan broj je napustio ove prostore i otišao u inostranstvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti