Plaketa Grada Sarajeva uručena melezijskom ministru Yusufu Rawa

28.09.2018. 11:41 / Izvor: Akta.ba
Plaketa Grada Sarajeva uručena melezijskom ministru Yusufu Rawa

Muharem Šabić, ministar privrede Kantona Sarajeva, istaknuo je da svi ekonomski parametri Kantona Sarajevo rastu.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i predsjednik Uprave BBI Banke Amer Bukvić organizirali su sinoć prijem za goste i visoke zvanice Sarajevo Halal Sajma (SHF) 2018 koji je jučer, u četvrtak otvoren u Sarajevu.

„Zadovoljstvo mi je vidjeti da je jedan ovakav sajam u potpunosti uspio. Nastojimo organizirati što više događaja kako bi Sarajevo pozicionirali na listu gradova koji imaju različite vrste sajmova. Posebno nas raduje da je Sarajevo domaćin jednog ovakvog sajma, posvećenog  jednoj od najbržerastućih grana industrije u svijetu. Vjerujem da će ovaj projekat preći u tradiciju, da ćemo se u godinama koje su pred nama viđati, razmjenjivati ideje i iskustva, te napraviti sajam vrijedan svjetske pažnje“, rekao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Muharem Šabić, ministar privrede Kantona Sarajeva, istaknuo je da svi ekonomski parametri Kantona Sarajevo rastu te da je postao jedna od najpoželjnijih lokacija za strane investitore.

„Ovaj sajam je odlična prilika za poslovne susrete proizvođača, predstavnika vlada, investitora i uspostavljanja partnerstva, te se nadam da će doprinijeti još jačem razvoju halal industrije u BiH“, rekao je Šabić.

Predsjednik Uprave BBI Banke, Amer Bukvić zahvalio se gradonačelniku Skaki na podršci u organiziranju i realizaciji SHF 2018.

“Nadam se da ćemo postaviti temelje za dugoročni projekat, a to je pozicioniranje Sarajeva kao centra za  halal industriju u Evropi. Činjenica da SHF organiziramo u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom i Islamskom zajednicom u BiH samo po sebi puno govori. Zajedno možemo kreirati bolju budućnost“, istaknuo je Bukvić.

Posebna zahvalnost na dolasku, iskazana je  delegaciji iz Malezije predvođenom Yusufom Rawom, ministrom u uredu premijera Malezije, kojem su gradonačelnik Skaka i  Bukvić, uručili  Plaketu grada Sarajeva.

Bukvić i ministar Šabić uručili su posebno priznanje za izuzetan doprinos razvoju halal industrije, Institutu za standardizaciju i mjerenje za islamske zemlje, koju je u ime Instituta preuzeo generalni sekretar instituta İhsan ÖVÜT. Zahvalnice BBI Banke za doprinos uspjehu prvog Sarajevo halal sajma uručene su Israfil Kuralay, potpredsjedniku Privredne komore Istanbula i Mohammed  Abdullah Al-Amari, direktoru Odjela turizma i nacionalnog naslijeđa Kraljevine Saudijske Arabije.

SHF 2018 organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i  Islamskom razvojnom bankom (IsDB) okupio je učesnike iz više od 40 zemalja te više od 100 izlagača iz cijelog svijeta.   

Tokom tri dana trajanja SHF 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti