Pašić: Halal industrija u BiH teška 2 milijarde KM

28.09.2018. 14:03 / Izvor: Akta.ba
Pašić: Halal industrija u BiH teška 2 milijarde KM

U okviru drugog dana  međunarodnog halal sjajma "Sarajevo Halal Fair" otvoren je Info dan Halal industrije.

U okviru drugog dana  međunarodnog halal sjajma "Sarajevo Halal Fair" otvoren je Info dan Halal industrije, koji je bio prilika da se predstave rezultati poslovanja a i plan daljeg rada bh. halal asocijacije i njenih članica.

Emir Pašić, sekretar Udruženja halal asocijacije koja je osnovana pri Privrednoj komori FBIH, za Akta.ba je kazao kako je ovo Udruženje nastalo zbog velike potrebe naše industrije te da danas raspolaže relevantnim informacijama o poslovanju njenih članica u segmentu halal.

"2015 godine osnovali smo Udruženje halal industrije, prepoznaviši potrebe naše industrije i privrede za jednom ovakvom asocijacijom. Trenutno ovo Udruženje okuplja ne tako veliki broj članica ali polako počinju shvatati njen značaj. Trenutno je okupljeno 12 lidera bh. prehrambene industrije uključujući i regulatore, Agencije za halal certificiranje, BBI banku i Verinarski fakultet Sarajevo kao mjeru koju pružaju kroz rad svojih laboratorija", kazao je Pašić.

Samu strukturu ove asocijacije čine predstavnici renomiranih bh. kompanija koje su stvorile svojevrsan brend na našem tržištu.

"Mi možemo biti ponosni jer su naše udruženje prepoznale lideri bh. privrede pa tako na čelu asocijacije imamo predstavnika AS Holdinga, čije članice imaju najviše certificiranih halal proizvoda  kako u BiH tako i u regiji", rekao je Pašić.

Istakao je kako nisu geografski niti entitetski ograničeni pa tako u okviru svog članstva imaju kompanije iz cijele BIH.

"Naša asocijacija nudi čitav spektar lidera u svim segmentima, uradili smo prvu ekspertizu procjene kapaciteta halal industrije koja je prezentirana na ZEPS-u 2015. I koja je pokazala da je tada ukupna bh. Halal industrija bila teška 1,5 milijardi KM godišnjeg prometa, zapošljavala je 8.000 uposlenih a proizvodila je preko 640.000 tona zdrave halal certificirane hrane", rekao je Pašić.

Danas su ovi rezultati u porastu pa tako danas imamo oko 10.000 uposlenih, preko milion tona proizvedene halal hrane i preko 2 milijarde prometa. Pašić je istako da se po ovim podacima pokazalo da je ova platforma prvenstveno dobra za razvoj poljoprivrede ali i sekundarnog turizma kao pasivne izvozne grane.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik P/G KFBIH kazao je da je Komora prepoznala ulogu kompanija koje imaju halal certifikate i tržišta na kojima one djeluju, pa je na osnovu velikog interesa osnovano Udruženje halal industrije.

"Naše članice u prvom redu dolaze iz sektora prehrambene industrije ali u perspektivi je i razvoj halal certifikata u sektoru turizma, za hotele i restorane. Na razvoju ovog segmenta se već uveliko radi pa u skorijoj budućnosti očekujemo osjetni rast halal certifikata u turizmu", kazao je Jašarspahić.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti